Specialiştii de la Apele Române afirmă că, în ultimele 24 de ore, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu formare de viituri rapide pe râuri din şase bazine hidrografice. În Maramureş, au fost inundaţii locale, după ce râul Dobric s-a revărsat pe terenuri agricole. Marţi, sunt depăşite cotele de atenţie pe râurile Vişeu, Ilva şi Crişul Alb.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale Apele Române, în ultimele 24 ore, s-au înregistrat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu formare de viituri rapide, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de atenţie pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Someşul Mare, Lăpuş, Crişul Alb, Arieş şi bazinul superior şi mijlociu al Timişului.

Precipitaţiile (15-30 l/mp) au depăşit valorile normale la staţiile hidrometrice din administrarea ANAR - Apele Române Someş-Tisa, Apele Române Crişuri, Apele Române Banat, Apele Române Siret, Apele Române Jiu şi Apele Romane Olt.

În judeţul Maramureş, au avut loc inundaţii cu caracter local din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a incapacităţii de preluare a reţelei de canalizare. De asemenea, râul Dobric, afluent al râului Lăpuş, s-a revărsat pe terenuri agricole în localităţile Dobric, Libotin şi Ungureni.

”La această oră, sunt depăşite trei cote de atenţie pe râurile: Vişeu (staţia hidrometrică Bistra), Ilva (staţia hidrometrică Poiana Ilvei) şi Crişul Alb (staţia hidrometrică Vaţa de Jos). Cotele sunt în scădere şi propagare, dar estimăm că nu vor mai apărea probleme în următorul interval de timp”, arată sursa citată.

De asemenea, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă) existente vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.

”Reluăm recomandările noastre de a nu vă aventura în zona cursurilor de apă aflate sub avertizare unde, din cauza oscilaţiilor de temperatură, podurile de gheaţă se restrâng, iar gheaţa de la mal este fragilă pe majoritatea râurilor din zonele de deal şi de munte. De aceea, este periculos să traversaţi cursurile de apă şi lacurile îngheţate în această perioadă”, transmit cei de la Apele Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.