Apele Române anunţă că în următorii trei ani, 20 de acumulări permanente vor fi modernizate şi alte 20 nepermanente vor fi reabilitate şi/sau nou instalate, cu finanţare PNRR. Valoarea estimată a investiţiei pentru serviciile de proiectare este de 84,610 milioane de lei, echivalentul a 17 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” au demarat la nivelul a 10 Administraţii Bazinale de Apă procedurile de achiziţie publică pentru contractarea serviciilor de proiectare aferente Investiţiei 4.2. referitoare la „Mărirea gradului de siguranţă în exploatare a acumulărilor permanente şi nepermanente”. Specialiştii celor 10 Administraţii Bazinale de Apă (Argeş-Vedea, Jiu, Olt, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut-Bârlad, Mureş, Someş-Tisa, Crişuri şi Banat)  au propus o listă de 30 de acumulări permanente şi 16 poldere”, precizează instituţia. 

Apele Române estimează că, în primele trei luni ale lui 2023, vor fi finalizate procedurile de achiziţie.

 

”Valoarea estimată a investiţiei pentru serviciile de proiectare este de 84,610 milioane de lei, echivalentul a 17 milioane de euro.  Astfel, pentru cele 30 de acumulări permanente vor fi realizate documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) în urma cărora se vor stabili soluţiile tehnice şi costurile aferente implementării acestora. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, experţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor vor realiza prioritizarea şi selecţia celor 20 de acumulări permanente a căror execuţie va fi finalizată în următorii trei ani. Reabilitarea se va realiza conform cerinţelor prevăzute în studiile de fezabilitate şi în conceptele de proiect, precum şi a celor stabilite prin evaluarea impactului asupra mediului”, spune Administraţia Naţională Apele Române. 

Pentru cele 16 poldere, se vor contracta servicii de proiectare pentru toate fazele, execuţia acestora urmând să fie finalizată în februarie 2026. În final, ca urmare a acestei investiţii, vor fi reabilitate sau nou-instalate 20 de poldere de prevenire a inundaţiilor situate pe liniile de apărare împotriva inundaţiilor existente.

Principalele obiective ale investiţiilor propuse sunt:

  • mărirea gradului de siguranţă în exploatare a acumulărilor existente;
  • reducerea riscului de inundaţii în vederea protejării populaţiei, infrastructurii şi obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc;
  • protecţia mediului şi biodiversităţii prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migraţia peştilor şi prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.

 

LISTA ACUMULĂRILOR PERMANENTE (30)

 

Cele 30 de acumulări permanente, din care  care vor beneficia de finanţare sunt:

  • Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (1): acumularea Gilău;
  • Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (1): acumularea Leşu;
  • Administraţia Bazinală de Apă Mureş (1): Nodul hidrotehnic de pe râul Mureş;
  • Administraţia Bazinală de Apă Banat (2): Nodul hidrotehnic Coştei şi acumularea Surduc;
  • Administraţia Bazinală de Apă Olt (1): acumularea Frumoasa
  • Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (12): acumulările- Budeasa, Râuşor, Bascov, Zăvoiul Orbului, Mărăcineni, Văcăreşti, Bunget II, Brăteşti, Adunaţi, Ilfoveni, Buftea, Lacul Morii;
  • Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa (2); acumulările-  Siriu, Dridu;
  • Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad (9): acumulările - Cucuteni, Aroneanu, Ciric III, Ciurbeşti, Hâlceni, Soleşti, Căzăneşti, Mânjeşti, Cuibul Vulturilor;
  • Administraţia Bazinală de Apă Siret (1): Lacul Roşu (lucrări de conservare).

 

LISTA ACUMULĂRILOR NEPERMANENTE (POLDERE)- 16

 

Cele 16 poldere care vor beneficia de finanţare sunt:

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (6): polderele- Moftin, Supur, Cuceu;

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (5): polderele -Tămaşda, Zerindu Mic, Cigher, Sălard, Şicula;

Administraţia Bazinală de Apă Mureş: polderul Comlod;

Administraţia Bazinală de Apă Banat (2): Vărădia, Lişava;

Administraţia Bazinală de Apă Jiu (1): Rovinari;

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (2):  Dragomireşti şi Giuleşti;

Administraţia Bazinală de Apă Siret (1): Belci;

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad (1): Vultureşti.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.