Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) retrage de pe piaţă 29 de tone de rodii importate din Turcia, care conţin reziduuri de pesticide peste limita admisă, în depozit fiind găsită şi confiscată doar o cantitate de 1,5 tone, care a fost sechestrată şi trimisă spre distrugere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANSVSA a decis retragerea de pe piaţă a unei cantităţi de 29 de tone de rodii, care conţin reziduuri de pesticide peste limitele admise.

"Cantitatea de rodii la care a fost constatată depăşirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kilograme, din care a fost regăsită în depozit o cantitate de 1.155 de kilograme, care a fost sechestrată şi trimisă spre distrugere. Acţiunea de retragere de pe piaţă a lotului respectiv de rodii este în curs de desfăşurare", precizează inspectorii ANSVSA.

Autoritatea mai arată că, totuşi, potrivit formulei Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu sunt depăşite doza acută de referinţă şi aportul alimentar zilnic în ceea ce priveşte cantitatea de pesticide descoperită în probele de rodii.

Controalele ANSVSA au fost efectuate în perioada 26 august - 1 septembrie şi au vizat 81 de transporturi, însumând 1.859 de tone de legume şi fructe importate din Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia şi Africa de Sud.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) şi 64 de transporturi în Posturile de Inspecţie la  Frontieră Constanţa Nord, Constanţa Sud, Sculeni, Galaţi, Albiţa, Moraviţa.

Din fructele şi legumele verificate - ardei gras, roşii, fasole, pere, lămâi, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici şi mere - au fost prelevate probe pentru determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.