Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a prezentat, joi seară, măsurile luate în urma ”incidentului alimentar” de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, arătând şi că unitatea sanitară a fost amendată cu 12.000 de lei pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare servite pacienţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANSVSA, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui (DSVSA) s-a autosesizat, miercuri seară, privind o suspiciune de toxiinfecţie alimentară apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, ca urmare a consumului de produse alimentare primite de la Mănăstirea Floreşti, astfel că, două echipe de inspectori ai DSVSA Vaslui au ajuns la cele două locaţii, pentru a face ancheta epidemiologică, a identifica alimentele incriminate şi a recolta probe.

”În incinta spaţiului destinat preparării hranei pentru rezidenţii mânăstirii, au fost găsite diverse tipuri de peşte, în cantitate totală de peste 114 kg. Întreaga cantitate de peşte a fost pusă sub restricţii sanitare veterinare la temperatură de congelare, până la definitivarea anchetei. Având în vedere că lăcaşul de cult nu are înregistrare sanitară veterinară pentru activităţi de alimentaţie publică, pentru a putea livra alimente gătite şi nici autorizaţie pentru mijlocul de transport produse alimentare, a fost aplicată o amendă contravenţională de 40.000 de lei”, arată ANSVSA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Totodată, verificările inspectorilor DSVSA Vaslui la cantina spitalului psihiatric au indicat că unitatea este înregistrată sanitar veterinar, are fluxuri corespunzătoare şi o stare bună de întreţinere şi igienă.

În plus, inspectorii DSVSA Vaslui au recoltat probe de alimente din blocul alimentar aparţinând de cantina spitalului, care au fost expediate în noaptea de 22 spre 23 noiembrie către Institutul de Igiena şi Sănătate Publică Veterinară din Bucuresti, pentru efectuarea analizelor microbiologice, fizico-chimice şi toxicologice, pentru obţinerea unor rezultate care să orienteze cursul investigaţiilor.

”În blocul alimentar al spitalului s-au identificat şi pus sub sechestru, până la obţinerea rezultatelor analizelor, produse din peşte din diverse sortimente. Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare servite pacienţilor, acestea fiind primite ca donaţie de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 lei”, adaugă sursa citată.

Joi, verificările au fost extinse la depozitele care au furnizat produsele alimentare din loturile incriminate, de unde se recoltează probe pentru examene de laborator.

Inspectorii DSVSA Vaslui colaborează în această anchetă cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Vaslui.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit, miercuri, şi un altul se afla în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire. Alţi 23 de pacienţi au fost transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui.
 
La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.