Peste opt tone de produse alimentare şi peste 72.000 de ouă au fost retrase de la comercializare în urma controalelor făcute de inspectorii ANSVSA în perioada premergătoare Paştelui. În urma acestor controale, au fost aplicate peste 500 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare depăşeşte 1,8 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunţat, marţi, rezultatele controalelor făcute în perioada premergătoare Paştelui.

Astfel, 8.383 de pieţe agro-alimentare, abatoare şi centre temporare de sacrificare a mieilor, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, unităţi de vânzare cu amănuntul, au fost verificate de inspectorii ANSVSA pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.

Controalele au avut loc între 1 aprilie şi 2 mai, vizând condiţiile în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente.

În urma controalelor, au fost aplicate 503 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.819.360 de lei.

Totodată, au fost emise 116 ordonanţe privind suspendarea activităţii şi 175 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

"De asemenea, reprezentanţii ANSVSA au aplicat măsuri de reţinere oficială/sechestru şi au dirijat către unităţi de neutralizare peste 8.177,24 kg de produse alimentare, precum şi 72.280 de ouă, care nu erau marcate în conformitate cu cerinţele legale", arată ANSVSA.

Printre neconformităţile constatate şi sancţionate se numără comercializarea mieilor fără documente de provenienţă şi transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului produselor alimentare;  deficienţe privind marcarea şi etichetarea ouălor, privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare;      depozitarea şi comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii care nu au fost înregistrate/autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condiţiilor de temperatură şi igienă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.