ANSVSA anunţă, joi, că a fost confirmat un caz de gripă aviară la o lebădă de vară, în judeţul Călăraşi, fiind al optulea caz confirmat în acest an. Deocamdată, precizează specialiştii, nu există focare în exploataţii de păsări

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”DSVSA Călăraşi a fost notificată telefonic despre prezenţa în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgenţă şi a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacţie, acesta fiind afluit către LSVSA Călăraşi. Nu a fost constatată prezenţa altor cadavre de lebede şi/sau alte păsări sălbatice sau domestice”, a transmis, joi, ANSVSA, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti.  

”Astfel, în data de 16.11.2021 a fost confirmat şi în România de către IDSA prin Buletinul de  analiză nr.  16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1)  pe raza fondului cinegetic 20 Frumuşani, în localitatea Postăvari pe lângă Lacul Postăvari, comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi la o lebădă de vară”, a mai precizat instituţia.  

ANSVSA menţionează că au fost deja impuse restricţii şi măsuri de biosecuritate pentru limitarea bolii.  

”În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în judeţele Constanţa şi Tulcea şi 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 şi   7 focare de subtipul H5N8) în judeţele Timiş şi Ilfov, Mureş, Harghita”, a mai transmis ANSVSA.  

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui. 

Păsările sălbatice sunt gazde naturale şi rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, aşa că joacă un rol major în evoluţia, întreţinerea şi răspândirea acestor virusuri. 

Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări. 

Carnea de pasăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.