Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a oprit de la comercializare peste 22 de tone de peşte şi produse din peşte, în urma unor controale făcute la operatori economici din judeţul Constanţa şi din regiunea Bucureşti-Ilfov. Printre neregulile constatate se numără vânzarea de peşte cu gheaţă suplimentară în ambalaj, ambalaje deteriorate, produse cu data de valabilitate expirată şi depozitarea fără a se respecta condiţiile de temperatură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, în cadrul acţiunii de control au fost sancţionaţi următorii operatori economici, prezenţi în mai multe locaţii din judeţul Constanţa: Auchan Romania, Fisher Group, Telecamir.com, Miricos SRL, Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Carrefour, Kaufland Romania şi a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 20 de tone de peşte şi produse din peşte, cu o valoare de 643.186 lei.

"Pe trasabilitate au fost demarate controale în regiunea Bucureşti-Ilfov unde au fost aplicate 41 sancţiuni contravenţionale în valoare de 460.000 lei şi 5 avertismente. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantităţii de 22.733 kg peşte şi produse de peşte, în valoare totală de 707.156 lei şi oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 4.410,5 kg de peşte şi produse de peşte, în valoare de 129.706 lei", arată sursa citată.

Printre abaterile constatate se află comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu gheaţă suplimentară în ambalaj, produsele având aspect de bloc compact, comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu acumulare cantitativă de gheaţă şi arsuri de congelare, peşte şi produse de peşte congelate în ambalaje depreciate, comercializarea de peşte şi produse de peşte care prezentau decolorări, miros specific, suprafaţă acoperită cu mucus şi modificări organoleptice, comercializarea de produse cu data durabilităţii minimale depăşită, depozitarea fără a se respecta condiţiile de temperatură menţionate pe eticheta produsului şi/sau fără existenţa stratului de fulgi de gheaţă protector.

De asemenea, s-a constatat lipsa informaţiilor privind modul de capturare şi denumirea ştiinţifică a produselor comercializate, lipsa informaţiilor privind faptul că peştele şi produsele din peşte fac parte din categoria alimentelor alergene, dar şi indicarea necorespunzătoare a preţurilor.

"Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acţiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluştelor, gasteropodelor şi batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peştele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului şi până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peştele provenind din spaţiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peştele este unul din alimentele esenţiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condiţiile de depozitare şi comercializare trebuie respectate cu stricteţe, altfel comercianţii pot risca să pună sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor în pericol", a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANCP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.