Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) propune corelarea cuantumului alocaţiei pentru fiecare student pe locurile bugetate cu salariul minim brut pe ţară, la un procent de 12%, ceea ce ar însemna un cuantum de 306 lei pe lună de student.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“ANOSR a publicat, cu regularitate, analize asupra stării socio-economice a studenţilor din România şi a politicilor în care statul ar trebui să se angajeze pentru a susţine deopotrivă accesul la învăţământ şi performanţa. Unul dintre cele mai importante documente în acest sens este Creşterea cuantumului minim al burselor - politică de echitate necesară în învăţământul superior românesc, care a fundamentat atât creşterea cuantumului minim al burselor, cât şi creşterea subvenţiei pentru burse”, a transmis, lunim  ANOSR, într-un comunicat de presă.
 
ANOSR a menţionat că salută demersul Ministerului Educaţiei de a răspunde la aceste solicitări prin creşterea de 49% a alocaţiei bugetare, de la 201 de lei/lună/student la buget la 300 de lei/lună/student la buget.
 
“În acest context, ANOSR atrage atenţia asupra practicii autorităţilor de a nu modifica pentru o perioadă lungă de timp acest cuantum şi de a-l mări extrem de rar (ex: ultima modificare a cuantumului a avut loc în 2017, când acesta a crescut cu peste 100%). Pentru a înlătura această problemă şi a stabili un cadru predictibil şi adaptat schimbărilor periodice, ANOSR solicită completarea articolului de lege, în sensul corelării cuantumului alocaţiei cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, la un procent de 12% - ceea ce, raportat la datele actuale, ar însemna un cuantum de 306 RON/lună/student la buget, extrem de apropiat de ceea ce a propus şi Ministerul Educaţiei”, a precizat sursa citată. 
 
ANOSR a adăugat că susţine necesitatea impunerii unui cuantum minim al bursei, stabilit anual prin Hotărâre a Guvernului, pentru a fi asigurată respectarea sa pe tot teritoriul ţării. 
 
“Nu în ultimul rând, susţinem introducerea în lege a prevederii actuale din OMEN nr. 3392/2017, conform căreia minimum 30% din fondul total de burse este alocat burselor sociale, care se pot cumula cu orice alt tip de bursă, precum şi a precizării că 25% din taxele studenţilor înmatriculaţi în regim de cont propriu valutar sunt direcţionate, la nivelul fiecărei universităţi, către fondul de burse”, a precizat ANOSR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.