Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră că proiectul pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei Naţionale privind organizarea şi funcţionarea de Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti în sistemul de învăţământ superior din România este "extrem de vag” şi nu conţine suficiente detalii despre scopul acestor structuri şi despre cum vor fi acestea implementate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din punctul de vedere al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, acest proiect este, însă, unul extrem de vag, doar preluând anumite formulări din Planul de Guvernare, nici măcar adaptându-le la rigorile unui act normativ, şi nu conţine suficiente detalii despre scopul acestor structuri sau cum acestea vor fi implementate în mod eficient, eliminând, totodată, organizaţiile studenţeşti din rândul potenţialelor entităţi care ar putea contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenţilor. În plus, modul şi sursele de finanţare ale acestor societăţi nu sunt detaliate, majoritatea prevederilor fiind practic preluate din Planul de Guvernare, fără a fi explicat sau precizat modul în care ele vor fi aplicate”, susţine ANOSR.

Reprezentanţii Alianţei spun că au transmis Ministerului Educaţiei mai multe observaţii referitoare la proiectul pus în dezbatere. Astfel, ei consideră că Societăţile Antreprenoriale Studenţeşti ar trebui să funcţioneze în cadrul Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră pentru a beneficia de "sprijinul” acestora.

"Pentru a eficientiza structurile ce funcţionează într-o universitate, în aşa fel încât să nu existe organisme cu o misiune asemănătoare şi cu acelaşi grup ţintă, considerăm că aceste Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti (SAS) propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să funcţioneze în cadrul Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră, beneficiind de sprijinul, interfaţa şi liniile de finanţare disponibile acestora, dat fiind faptul că cea mai mare parte a misiunii acestor societăţi se suprapune cu cea a centrelor de consiliere şi orientare în carieră care există în fiecare universitate”, arată ANOSR.

De asemenea, reprezentanţii Alianţei consideră că organizaţiile studenţeşti care au activităţi similare societăţilor studenţeşti propuse de Ministerul Educaţiei "ar putea fi asimilate SAS, fără a fi nevoie de înfiinţarea unor noi structuri care să dubleze aceleaşi obiective”, adăugând că ar trebui stabilit un "scop clar” al societăţilor, precum şi clarificarea atribuţiilor acestora.

Potrivit proiectului de ordin al ministrului privind organizarea şi funcţionarea de Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti în sistemul de învăţământ superior din România, pus în dezbatere publicăpe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale în 18 ianuarie, instituţiile de învăţământ superior acreditate, de stat sau particulare, din România pot avea Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti (SAS).

Activitatea acestor societăţi se adresează atât studenţilor instituţiei de învăţământ superior în care funcţionează, indiferent de programul de studiu sau de forma de învăţământ, dar şi studenţilor veniţi la studii prin programe de mobilităţi. De asemenea, pot lua parte şi absolvenţii proprii în primii trei ani de la absolvire.

Printre atribuţiile SAS se numără: elaborarea de materiale destinate informării şi orientării studenţilor în realizarea proiectelor, organizarea de activităţi de mentorat pentru studenţii care vor să înfiinţeze un start-up, organizarea de sesiuni de proiecte, cu scopul selectării unor propuneri care să fie înaintate consiliului executiv spre evaluare şi feedback, organizarea de concursuri pentru atragerea de finanţări pentru cele mai bune proiecte, precum şi încurajarea colaborării mentor - student pentru consolidarea şi dezvoltarea unor "elemente ale competenţelor practice profesionale necesare viitorilor absolvenţi la nivelul învăţământului educational superior”.

Potrivit proiectului de ordin, baza materială necesară desfăşurării activităţilor SAS va fi asigurată de către instituţia de învăţământ în care funcţionează, iar finanţarea SAS se va face din bugetul universităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.