Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Guvernului să crească subvenţia pentru burse la 242 de lei/ student/ lună. "Studentul să mănânce cu 12 lei pe zi, iar peste micul-dejun să sară - aşa gândeşte acum Guvernul României sprijinul acordat studenţilor prin burse, ţinând cont de fundamentarea cuantumului burselor", susţin reprezentanţii studenţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Liderii studenţilor din România, reuniţi în Adunarea generală a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, desfăşurată la Bucureşti în perioada 9-12 decembrie, "solicită imperios Ministerului Educaţiei să iniţieze şi Guvernului României să aprobe o Hotărâre de Guvern prin care subvenţia pentru burse creşte de la 1 ianuarie de la 201 lei/student bugetat/lună la 242 lei/student bugetat/lună", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de ANOSR. 
 
Conform sursei citate, bursele reprezintă un mecanism esenţial pentru încurajarea performanţei şi asigurarea echităţii în învăţământul superior. Ele sprijină parcursul optim al studiilor, fiind dovedită relaţia dintre acordarea burselor sociale şi promovarea examenelor.
 
"În ciuda acestei realităţi, precum şi a faptului că România este pe penultimul loc din Uniunea Europeană la cheltuieli publice/student şi studenţii români au probleme financiare peste media Uniunii Europene, subvenţia pentru burse nu a mai fost actualizată de aproape 5 ani. În acelaşi timp, salariul minim brut la nivel naţional, cel mai bun indicator atunci când ne raportăm la cuantumul minim al burselor la nivel naţional, a crescut prin raportare la 1 ianuarie 2022 cu 75%", adaugă ANOSR.
 
ANOSR a calculat coşul minim lunar al studentului pentru anul 2020, iar costul acestuia se afla la aproximativ 1.172 de lei/lună. Astfel, cheltuielile de bază ale unui student sunt de aproape 2,2 ori mai mari decât cuantumul minim al bursei sociale, dovadă că acest mecanism de sprijin nu reuşeşte să respecte nici măcar prevederile legale - acoperirea costurilor minime de cazare şi masă.
 
"Ca urmare a demersurilor ANOSR, Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior a stabilit creşterea cuantumului minim al bursei de la 580 lei/lună la 700 lei/lună. Cu toate acestea, în lipsa unei Hotărâri de Guvern care să crească subvenţia, universităţile din România nu au putut creşte cuantumul burselor, pentru că ar fi însemnat o premieră postdecembristă în sensul scăderii numărului de bursieri", arată sursa citată.
 
Potrivit ANOSR, 63% din creşterea solicitată reprezintă exclusiv ajustarea subvenţiei cu inflaţia, astfel încât valoarea reală a bursei să se păstreze la nivelul din 2017. Pentru anul universitar 2022-2023, având în vedere decizia CNFIS de creştere a cuantumului minim al bursei la 780 lei/lună, subvenţia trebuie să crească la 272 lei/lună/student bugetat.
 
"Guvernul îşi umple toate documentele cu creşterea echităţii şi a performanţei educaţiei terţiare, de la Programul de guvernare la strategii şi angajamente internaţionale. Studenţii din România s-au săturat până peste limită de aceste vorbe goale. Un nou Guvern este pus în faţa unor statistici incontestabile, a unor prevederi legale şi a şansei de a demonstra că nu e doar gargară - aşteptăm să acţioneze cu un instrument eficient pe care îl are la dispoziţie pentru a-şi atinge declaratele obiective - creşterea subvenţiei pentru burse prin HG”, a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.