Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Sănătăţii să ofere predictibilitate în privinţa numărului total de locuri scoase la concursul de rezidenţiat şi, având în vedere situaţia pandemică, să procedeze ca anul trecut, suplimentând numărul de locuri. "Prima condiţie pentru a asigura exercitarea profesiei tinerilor absolvenţi în domeniul Sănătăţii în România este de a avea locuri disponibile în sistem. Ulterior accesului, desigur, rămân numeroase alte probleme de rezolvat pentru rezidenţi. Avem nevoie critică de specialişti în sistem, iar pandemia ne-a arătat amplele deficienţe pe care le avem", afirmă liderul ANOSR, Horia-Şerban Oniţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANOSR, în contextul pandemic actual, sistemul medical se află în colaps, atât din punctul de vedere al infrastructurii şi al resurselor, cât şi al personalului medical suprasolicitat şi insuficient numeric. Acest ultim aspect a fost constatat chiar în decursul ultimei luni de zile, când România a fost forţată să activeze Mecanismul de Protecţie Civilă a Uniunii Europene, solicitând sprijin din partea altor state membre pentru a putea gestiona această situaţie critică scăpată de sub control.

"În acest context, ANOSR consideră neoportună decizia Ministerului Sănătăţii de a diminua numărul iniţial de locuri scoase la concurs pentru rezidenţiat, menit să integreze în sistemul medical noua generaţie de tineri absolvenţi din domeniile Medicină, Medicină dentară şi Farmacie", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de ANOSR.

Conform reprezentanţilor studenţilor, deşi numărul iniţial de locuri pentru viitorii rezidenţi, aprobate în acest moment, este de 6.311, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs doar 5.949 de locuri, o scădere cu 8.65% faţă de numărul de locuri scoase iniţial la concurs în 2020 (6513 locuri), fapt fără "o argumentaţie plauzibilă". Mai mult decât atât, pentru specialităţile deficitare şi chiar suprasolicitate în pandemie, numărul iniţial de locuri scoase la concurs a scăzut faţă de 2020 de la 209 la 153 (Anestezie şi Terapie Intensivă - ATI), de la 113 la 105 (Pneumologie), respectiv de la 135 la 116 (Boli infecţioase).

ANOSR arată că răspunsul ministrului interimar al Sănătăţii, domnul Cseke Attila, cu privire la această situaţie a fost că "Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să suplimenteze numărul de locuri pentru toţi candidaţii pe domeniul medicină, care promovează concursul”.

"Faptul că suntem penultima ţară din Uniunea Europeană în privinţa numărului de medici per cap de locuitor, conjugat cu contextul pandemic în care ne aflăm, reprezintă argumente mai mult decât suficiente pentru ca Ministerul Sănătăţii să ofere certitudinea continuării practicii de anul trecut de a majora considerabil numărul de locuri prin suplimentare. Ţinând cont de numărul ridicat al tinerilor medici care aleg să părasească ţara pentru a practica actul medical din varii motive, este cu atât mai important să oferim accesul la piaţa muncii interne pentru tinerii absolvenţi, iar singura rută de acces în acest sens este prin rezidenţiat", adaugă ANOSR.

Conform sursei citate, în anul precedent, aproape 12.000 de absolvenţi ai ştiinţelor medicale au susţinut concursul pentru rezidenţiat şi, după suplimentarea locurilor, 8.568 au devenit medici rezidenţi.

"După toate eforturile pe care studenţii din domeniul Sănătăţii le-au depus, implicându-se în combaterea pandemiei şi adaptându-se contextului educaţional actual deosebit de dificil, considerăm că Ministerul Sănătăţii trebuie să indice sprijinul pentru absolvenţi şi printr-o politică predictibilă", afirmă reprezentanţii studenţilor.

Aceştia se arată interesaţi în a afla fundamentarea concretă a Ministerului Sănătăţii în privinţa numărului de locuri scoase anual la concurs, arătând că, în calitate de angajator, ministerul trebuie să fie în măsură să aprecieze în mod real nevoile din sistem din toate perspectivele, în special în ceea ce priveşte resursa umană, însă pentru a oferi credibilitate şi transparenţă, ar trebui să prezinte aceste raţionamente.

"Prima condiţie pentru a asigura exercitarea profesiei tinerilor absolvenţi în domeniul Sănătăţii în România este de a avea locuri disponibile în sistem. Ulterior accesului, desigur, rămân numeroase alte probleme de rezolvat pentru rezidenţi. Avem nevoie critică de specialişti în sistem, iar pandemia ne-a arătat amplele deficienţe pe care le avem. Gestul corect pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să îl facă în acest moment este de menţine decizia specială din anul precedent, crescând considerabil numărul de locuri prin suplimentare după publicarea rezultatelor concursului", a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.