Agenţia Naţională de Integritate arată că în Raportul Comisiei Europene privind statul de drept se menţionează că ANI "continuă să aibă rezultate bune în activitatea sa, însă eficacitatea sa este pusă la încercare de slăbirea cadrului său legislativ şi de împuţinarea resurselor de care dispune".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Raportul Comisiei Europene privind statul de drept, «Rule of law” – Raport de ţară România, remarcă rezultatele Agenţiei Naţionale de Integritate, identificând totodată provocările cu care se confruntă sistemul de integritate românesc. Autorii raportului notează rezultatele bune obţinute de ANI în ceea ce priveşte evaluarea incidentelor de integritate, în ciuda slăbirii cadrului său legislativ şi a împuţinării resurselor de care dispune", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de ANI.

Potrivit sursei citate, experţii Comisiei remarcă evoluţiile înregistrate de Agenţie pe palierul prevenţiei, identificând totodată faptul că ANI a pus "la punct instrumente solide de prevenire a conflictelor de interese de natură administrativă, în special în domeniul achiziţiilor publice, şi a derulat campanii generale de sensibilizare, inclusiv cu privire la alegerile naţionale şi locale".

"Raportul Rule of law subliniază provocările referitoare la peisajul legislativ fragmentat şi neclar: «Rapoartele MCV anterioare au evidenţiat problemele persistente cu care se confruntă cadrul legislativ în materie de integritate şi nevoia de stabilitate şi claritate, precum şi necesitatea instituirii unui cadru robust şi stabil. Mai multe modificări legislative care au intrat în vigoare în 2019 au slăbit cadrul legislativ privind regimul incompatibilităţilor şi conflictele de interese. Prin urmare, ANI a trebuit să închidă numeroase anchete aflate în curs, iar alte cauze au fost anulate în instanţă»", scrie în comunicat.

Potrivit Raportului de ţară, aşa cum este citat în documentul menţionat, "ANI raportează, de asemenea, dificultăţi tot mai mari în aplicarea de sancţiuni în urma hotărârilor judecătoreşti definitive cu privire la funcţionari locali aleşi, ceea ce înseamnă că nu s-au aplicat sancţiuni în urma constatării stării de incompatibilitate sau a conflictului de interese, cu consecinţe asupra aplicării normelor privind integritatea în contextul alegerilor”.

Conform sursei citate, nu în ultimul rând, pentru modificarea cadrului de integritate, "Agenţia a propus Ministerului Justiţiei şi părţilor interesate să colaboreze împreună în vederea revizuirii legislaţiei în materie de integritate şi a elaborării un cadru legislativ coerent şi consolidat. Deşi Agenţia are un volum de muncă semnificativ mai mare în perioada alegerilor, bugetul său a fost redus".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.