Direcţia de Mediu a Primăriei Generale Bucureşti a încheiat un parteneriat cu Platforma de Mediu pentru Bucureşti, iar doi angajaţi ai Direcţiei de Mediu au participat, pe baza unor burse oferite de Platforma de Mediu, la un curs de perfecţionare a abilităţilor de toaletare a arborilor, organizat de Asociaţia Peisagiştilor din România. Cursul are ca scop dobândirea abilităţilor de bază în lucrările de îngrijire a arborilor din mediul urban: inventariere, evaluare, gestionare şi monitorizare, îmbunătăţirea abilităţilor celor de la spaţii verzi fiind necesară n contextul în care statisticile alară că în Bucureşti sunt mai multe maşini decât copaci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Platforma de Mediu pentru Bucureşti şi Direcţia de Mediu a Primăriei Generale Bucureşti au demarat colaborarea pentru o mai bună gestionare a spaţiilor verzi, în cadrul celui dintâi parteneriat între acest program al Fundaţiei Comunitare Bucureşti şi o autoritate locală din Capitală. Ca prim pas, doi angajaţi ai Direcţiei de Mediu au participat, pe baza unor burse oferite de Platforma de Mediu, la un curs de perfecţionare a abilităţilor de toaletare a arborilor”, transmite, joi, printr-un comunicat de presă, Primăria Capitalei. 
 
Cursul de arboricultură este organizat de Asociaţia Peisagiştilor din România şi are ca scop dobândirea abilităţilor de bază în lucrările de îngrijire a arborilor din mediul urban: inventariere, evaluare, gestionare şi monitorizare. 
 
Potrivit directorului executiv al Fundaţiei Comunitare Bucureşti, Alina Kasprovschi, în Capitală sunt mai multe autovehicule decât arbori. 
 
”În 2020, în Capitală, existau aproximativ 1.840.000 autovehicule, faţă de doar 1.717.339 arbori, inventariaţi la ultimul Cadastru Verde din 2011. Se poate estima o medie de 0,88 arbori pentru un bucureştean, în condiţiile în care Uniunea Europeană recomandă 3 arbori pentru fiecare locuitor. Abordarea noastră este ca, în cadrul Platformei de Mediu, pornind de la problema identificată, să găsim soluţii concrete şi să le implementăm într-un exerciţiu de colaborare la care participă autorităţi, societate civilă, experţi şi companii”, a declarat Alina Kasprovschi. 
 
Citând date publicate în mass media, Platforma de Mediu pentru Bucureşti arată că, în intervalul 2016 - 2020, Primăria Capitalei a avizat pentru defrişare 30.000 de arbori, iar 100.000 au fost toaletaţi.
 
Aproximativ 30% dintre arborii toaletaţi excesiv se usucă, cu un impact negativ asupra climei, poluării şi sănătăţii. Din datele furnizate de Ecocivica, 10.000 de arbori au fost tăiaţi ilegal. 
 
”Lucrările de îngrijire a spaţiilor verzi au pus pe primul loc, până de curând, siguranţa maşinilor şi modernizarea reţelelor edilitare, iar avizele de toaletare nu au fost puse în aplicare, în mod corect, rezultând  adesea «reducerea coroanei la jumătate», paradoxal, crescând riscul producerii de accidente. În majoritatea cazurilor, aceste intervenţii au distrus arbori bătrâni din aliniamente istorice, extrem de valoroşi pentru mediul urban prin serviciile ecosistemice oferite (reglarea temperaturii şi a umidităţii, reducerea poluării, susţinerea biodiversităţii). Interesul nostru este ca echipa primăriei să aibă competenţele necesare pentru ca intervenţiile asupra arborilor să se producă doar atunci când este strict necesar şi într-un mod care nu îi pune în pericol nici pe ei şi nici pe cetăţeni”, a declarat, la rândul său, şefa Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Mihaela Chiriţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.