Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, vineri, că sunt secţii neocupate, cu specific chirurgical, care pot îngriji pacienţi cu COVID care au nevoie de o suplimentare a oxigenului, dar în care nu există personal să îi poată îngriji. Astfel, ordonanţa care permite unor medici de alte specialităţi să trateze bolnavii diagnosticaţi cu noul coronavirus îi ajută atât pe medici, cât şi pe pacienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Andreea Moldovan a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată online, care sunt specialităţile medicale care vor putea intra în Terapie Intensivă şi într-o secţie COVID. 
 
"Practic, sunt acele specialităţi înrudite, pe lângă pneumologie, boli infecţioase, există cardiologie, medicină internă, imunologie, alergologie, geriatrie, există pediatria şi neonatologia pentru populaţia pediatrică. Acestea sunt în primul rând specialităţile înrudite care au colaborat şi au ajutat, dar pe lângă aceste specialităţi şi alte specialităţi medicale pot ajuta în tratamentul pacienţilor cu infecţie COVID”, a explicat Moldovan.
 
Ea a menţionat că un medic de altă specialitate nu va fi capabil să facă munca unui medic de terapie intensivă, de exemplu, dar va putea ajuta la îngrijirea pacientului cu COVID. 
 
"Un medic inclusiv de boli infecţioase nu va fi niciodată capabil să facă munca unui medic de terapie intensivă în ceea ce priveşte intubarea pacienţilor sau îngrijirea la un nivel extrem de înalt a acestora. Drept pentru care niciodată nu se vor putea face astfel de schimburi. Dar pe de altă parte, un medic de boli infecţioase va putea să meargă să ajute un medic anestezist pe partea de terapie, pe parte de îngrijirea pacientului, pe parte de colaborare în ceea ce priveşte managementul corect al unui pacient. Deci clar nu vom merge cu aceste specialităţi spre alte specialităţi care sunt absolut individuale şi care nu pot să fie înlocuite. De asemenea, dacă va fi un pacient cu o urgenţă chirurgicală şi infecţie COVID cu siguranţă nu va putea un medic internist să meargă să proceseze o intervenţie chirurgicală, ci din contră aceasta va fi făcută de către medicul chirurg, dar care va putea să fie ajutat pe partea de îngrijirea pacientului şi de medici din alte specialităţi”, a afirmat Andreea Moldovan. 
 
Ea a precizat că un alt motiv pentru care a fost făcută această ordonanţă este că sunt secţii care pot îngriji pacienţi COVID, dar nu au personalul necesar. 
 
"Alt motiv pentru care am făcut ordonanţă este pentru că sunt şi secţii neocupate, cu specific chirurgical, care au posibilităţi să îngrijească pacienţi cu infecţie COVID care au nevoie de o suplimentare a oxigenului şi în care nu există personal care să îi poată îngriji, practic, avem locuri unde pacienţii ar putea să fie îngrijiţi cum trebuie, dar nu avem personalul care să îi îngrijească şi atunci prin această ordonanţă ajutăm atât medicii ca să poată să îşi conducă activitatea medicală protejaţi, dar bineînţelesc cu nişte rigori pe care le urmăm fiecare dintre noi, iar pe de altă parte dorim să ajutăm şi pacienţii ca să ajungă în locuri unde pot să fie îngrijiţi corect şi unde să aibă şi parte la acces medical”, a mai transmis secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
 
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi seară, referitor la creşterea capacităţii la Terapie Intensivă, că "se vorbeşte despre paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă".
 
"În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane. Şi aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiţi şi asistente şi infirmiere şi toţi cei care contribuie, şi pe de altă parte vorbim despre limitări pe care le eliminăm astăzi, limitări date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care îşi doresc să-l facă, şi anume să ajute în secţiile de Terapie Intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiţi pacienţi COVID-19", a afirmat el.

Voiculescu a explicat că a fost modificată prin ordonanţă legea sănătăţii.

"Am stabilit că pe durata stării de alertă alte specialităţi medicale decât infecţionişti, ATI-işti pot veni în ajutorul colegilor lor (...) cu respectarea protocoalelor de practică medicală (...) Dacă aceste protocoale sunt repsectaste de către profesionişti, ei nu vor putea fi traşi la răspundere (...) Dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecinţă", a susţinut el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.