Un număr de 928 de beneficiari ai sistemului de asistenţă şi protecţie a copilului sunt infectaţi cu coronavirus, între aceştia fiind şi 21 de copii, în timp ce numărul angajaţilor confirmaţi cu coronavirus este de 360. Aproximativ 10% din decesele cauzate de COVID-19 din România provin din centrele rezidenţiale pentru vârstnici şi persoane adulte cu dizabilităţi, arată ANDPDCA, care a identificat şi unele disfuncţionalităţi în testarea beneficiarilor şi angajaţilor de către DSP între factorii care au dus la răspândirea virusului în centre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a prezentat, luni, situaţia răspândirii epidemiei COVID-19 în sistemul de asistenţă şi protecţie a copilului la data de 10 mai.

Astfel, se arată că sub 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu virusul COVID-19, respectiv 98 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi şi că 1,6% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectaţi cu coronavirus - 928 de persoane, dintre care 21 de copii.

Potrivit ANDPDCA, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor.

"Există 360 de angajaţi infectaţi şi 1 deces. Principalele judeţe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistenţă socială şi protecţie a copilului sunt: Suceava, Galaţi, Neamţ, Arad şi Hunedoara", arată ANDPDCA.

Conform sursei citate, din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în România, aproximativ 10% provin din centrele rezidenţiale pentru vârstnici şi persoane adulte cu dizabilităţi.

"Măsurile excepţionale luate de România faţă de alte ţări europene (ex: măsurile precoce de prevenţie şi izolarea preventivă la locul de muncă al angajaţilor din toate centrele rezidenţiale) au făcut ca ţara noastră să înregistreze procente semnificativ mai mici ca în alte ţări. Deşi au fost luate o serie de măsuri etapizate de prevenire şi combatere a răspândirii virusului COVID-19 la nivelul serviciilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului, au existat o serie de factori, care au făcut totuşi posibilă infectarea şi decesul unor beneficiari", subliniază instituţia.

Din analiza făcută de ANDPDCA a reieşit că existenţa centrelor rezidenţiale mari a favorizat răspândirea virusului la o scară mai largă.

"CRRN Sasca Mică din Judeţul Suceava, unde există 242 de beneficiari adulţi infectaţi este un exemplu concludent, care subliniază necesitatea implementării corecte şi eficiente a procesului de dezinstituţionalizare. Aceste măsuri vor fi reluate şi intensificate imediat ce situaţia epidemiologică o va permite, cu reevaluarea măsurilor şi a abordării generale", spun reprezentanţii Autorităţii.

Aceştia spun că au constatat şi disfuncţionalităţi în testarea personalului şi a beneficiarilor de către Direcţiile de Sănătate Publică, menţionând întârzieri în testare, refuzul testării şi îngreunarea procesului de coordonare şi organizare. Astfel, ei mai spun că în Vrancea şefilor de centre nu li s-au comunicat rezultatele în timp util, iar ei au aflat din presă despre rezultatele testărilor beneficiarilor şi a personalului din subordine, în Bucureşti DSP a refuzat testarea educatorilor izolaţi preventiv în centre pentru că în codul de ocupaţii ei nu se numesc ”îngrijitori”, deşi fac activităţi zilnice cu beneficiarii şi sunt izolaţi alături de ei.

Printre probleme sunt menţionate şi tardivitatea efectuării testelor şi implicit a rezultatelor, în ciuda demersurilor scrise repetate din partea conducerii DGASPC, fapt care a generat două tipuri de consecinţe: fie angajaţii din tura iniţială au efectuat zile suplimentare, peste cele 14 zile, până la sosirea rezultatelor pentru colegii din tura următoare (Covasna, Alba, Arad, Buzău), fie au intrat în tură fără rezultatele testării (Argeş, Dolj, Hunedoara, Galaţi, Olt, Vaslui), cauzând infectare în rândul beneficiarilor (Neamţ), dar şi refuzul testării motivată de absenţa resursei bugetare (Bihor) şi că DSP a impus acoperirea costurilor de testare de către DGASPC (Cluj) sau a solicitat asumarea achitării costurilor de testare de către DGASPC în cazul declarării acestora neeligibile în programul naţional de sănătate publică (Argeş).

O parte din situaţiile enumerate au fost deblocate prin demersurile ANDPDCA şi coordonarea cu DGASPC, precizează Autoritatea.

De asemenea, s-a constatat existenţa unui tratament diferenţiat al pacienţilor beneficiari faţă de angajaţi.

"În judeţele Suceava, Hunedoara şi Neamţ, există centre (Sasca Mică, Paclişa, Păstrăveni) unde a fost dispusă tratarea beneficiarilor infectaţi în centre, iar a angajaţilor în spitale. Motivaţia autorităţilor locale a fost argumentată de numărul ridicat al pacienţilor beneficiari (Sasca Mică) şi de comportamentul disruptiv al acestora (Hunedoara). ANDPDCA a sesizat în regim de urgenţă Instituţiile Prefectului cu privire la lipsa de egalitate în tratament în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale. În acest context au fost iniţiate, din informaţiile colectate de la DGASPC, demersuri de asigurare de personal medical şi stabilire de circuite în centre pentru tratarea şi îngrijirea beneficiarilor", arată ANDPDCA.

Reprezentanţii instituţiei spun că lipsa parţială a echipamentelor de protecţie în prima fază a stării de urgenţă a constituit o problemă, însă ulterior au fost alocate şi distribuite în două tranşe 1.240.000 de măşti pentru serviciile sociale rezidenţiale, iar printr-un parteneriat cu UNICEF România sunt puse la dispoziţia serviciilor rezidenţiale 150.000 de măşti şi mănuşi.

Din 10 martie, la ANDPDCA a fost constituit un Grup de Coordonare a Situaţiei de Criză, care a asigurat procesul de coordonare şi management al situaţiei de criză generate de epidemia COVID-19.

În final, ANDPDCA recomandă respectarea cu stricteţe a recomandărilor Ministerului Sănătăţii care identifică testarea angajaţilor din sistemul rezidenţial ca prioritară.

"ANDPDCA aminteşte că sistemul de asistenţă socială din România şi-a asumat cele mai drastice şi restrictive măsuri de combatere a răspândirii COVID-19, atât la nivelul ţării dar şi la nivel european. Considerăm că efortul angajaţilor trebuie susţinut de o reacţie adaptată situaţiei şi prevederilor legale din partea tuturor instituţiilor şi factorilor de decizie, pentru binele beneficiarilor, al angajaţilor, al familiilor şi comunităţilor din care aceştia fac parte", arată ANDPDCA, menţionând că pregăteşte măsurile necesare pentru ieşirea din starea de urgenţă şi pentru ridicarea măsurii de izolare la locul de muncă a personalului centrelor.

Măsurile vor viza pe de o parte aspecte ce ţin de prevenirea răspândirii COVID-19 la nivelul serviciilor sociale rezidenţiale, iar pe de altă parte o serie de recomandări cu privire la serviciile sociale comunitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.