Procurorii care fac ancheta în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au audiat pacienţii care sunt într-o stare bună pentru a afla detalii din acea dimineaţă. Ei vor verifica şi autorizaţiile şi avizele pe care spitalul trebuia să le deţină, dar vor urmări şi imaginile de pe camerele de supraveghere aflate în saloane şi pe holul secţiei ATI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Zafer Sadîc, a declarat, luni, că există o echipă numeroasă de anchetatori care face cercetarea la faţa locului.  
 
"Avem o echipă numeroasă care face cercetarea la faţa locului, atât lucrători de poliţie, cât şi specialişti în domeniul investigării incendiilor.  În paralel cu cercetarea la faţa locului în care am implicat şi reprezentaţii spitalului, care să poată oferi informaţii despre împrejurările producerii evenimentului ca să putem să aflăm date despre amplasarea paturilor şi amplasarea aparaturii medicale în saloane, a sistemului de supraveghere video, locul în care se afla fiecare pacient la momentul producerii incendiului”, a explicat procurorul constănţean.
 
El a precizat că a început audierea unor pacienţi. 
 
"Am procedat la audierea de persoane care ar putea să ofere informaţii despre ce s-a întâmplat în dimineaţa respectivă. Am audiat dintre pacienţii care au scăpat cu viaţă, din fericire, care sunt într-o stare relativ bună în prezent, aşa că o să încercăm să ne dăm seama care a fost sursa incendiului, care a fost locul în momentul în care a izbucnit incendiul", a transmis purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. 
 
El a menţionat că vor fi ridicate documente, dar şi înregistrări video. 
 
"Efectuăm toate investigaţiile, urmează să ridicăm documentele pe care ni le vor pune la dispoziţie reprezentanţii spitalului ca să observăm dacă existau autorizaţiile şi avizele necesare pentru întreaga structură, pentru instalaţiile folosite, instalaţia electrică, instalaţia de oxigen şi pentru alte tipuri de instalaţii sau aparatură ale spitalului. Am ridicat, prin punerea la dispoziţie de către reprezentanţii spitalului, sistemele de înregistrare video, a camerelor în cele şapte saloane şi de pe holul secţiei ATI. Sperăm să putem recupera din acestea pentru că, cel puţin la prima vedere, unul dintre DVR-urile ridicate, primite de la spital, este probabil deteriorat din cauza intervenţiei pompierilor că l-am găsit plin de apă, nu neapărat ars, deşi a intrat fum în acest aparat, totuşi a fost udat la intervenţia pompierilor şi sperăm să putem recupera datele de pe hard disk”, a precizat Zafer Sadîc. 
 
Întrebat unde sunt montate aceste camere, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a răspuns: "În fiecare salon. Fiecare salon era dotat cu camere de supraveghere video, aşa încât fiecare pacient să poată fi monitorizat în permanenţă. Aşa cum este configuraţia secţiei ATI, toţi pacienţii sunt monitorizaţi atât video, cât şi pe baza semnalmentelor, tot ceea ce înseamnă temperatură, saturaţie şi alte date ale pacienţilor care le-ar putea indica celor din secţie dacă pacientul se simte bine, are vreo criză, dacă îi scade saturaţia şi alte astfel de date medicale". 
 
Zafer Sadîc a menţionat că anchetatorii au nişte indicii despre producerea incendiului, dar doresc să verifice aceste informaţii. 
 
"Avem câteva indicii privind modul de producere al evenimentului, însă, deocamdată, totul este la nivel de speculaţie şi nu vrem să oferim piste false sau să dăm informaţii care nu ar putea fi verificate sau ar putea fi infirmate în viitor. Aşteptăm să ne ajute şi specialiştii cu concluziile dumnealor şi după ce vom audia în principiu măcar jumătate din persoanele pe care ne-am propus să le audiem, după aceea ne formăm o imagine mai clară despre împrejurările producerii evenimentului”, a mai declarat procurorul.
 
El a precizat că, în două, trei zile, ar putea fi încheiată cercetarea la faţa locului.
 
"Cercetarea la faţa locului o vom termina în două sau trei zile, deja s-a intrat destul de serios la faţa locului, s-au adunat începând de ieri, ieri şi azi s-au adunat numeroase mijloace de probă materiale care ne trebuie pentru diferite operaţiuni, activităţi de laborator ale specialiştilor şi sperăm că dacă nu mâine, poate poimâine reuşim să terminăm cercetarea la faţa locului. După ce terminăm cercetarea la faţa locului şi ridicăm ceea ce ne trebuie şi ceea ce ne vor solicita experţii ca să poată examina mai departe în laborator, vom pune la dispoziţie spitalului partea de clădire pe care am investigat-o să îşi poată urma cursul firesc, reparaţii pentru a pune spitalul în funcţiune”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
În urma incendiului izbucnit, vineri, la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, şapte persoane şi-au pierdut viaţa: cinci pe loc, iar alte două la spitalele unde au fost transferate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.