Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au început, vineri, ample acţiuni de control în domeniul alimentar, pentru protejarea sănătăţii consumatorilor şi prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare, precum şi pentru combaterea fraudelor alimentare. Verificările vor dura până la sfârşitul lunii iunie, iar măsurile pe care le vor lua inspectorii vor merge până la suspendarea temporară a activităţii unităţilor neconforme şi interzicerea desfăşurării activităţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile legale. Dr. Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA, afirmă că respectarea legislaţiei şi a standardelor de siguranţă alimentară nu este opţională, ci o obligaţie faţă de toţi cetăţenii.
„Scopul acestor acţiuni de control este de a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare, a fraudelor alimentare şi a substituirii de produse care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor, dar şi de a întări încrederea publicului în siguranţa alimentelor comercializate pe teritoriul României. Pentru a asigura eficienţa şi rigurozitatea controalelor, a fost constituit un colectiv temporar de lucru, coordonat de preşedintele ANSVSA, format din directorii executivi ai Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Olt, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa şi din municipiul Bucureşti, precum şi din inspectori de specialitate din cadrul acestor structuri”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
Potrivit sursei citate, echipele de control vor desfăşura acţiuni în unităţile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, urmărind respectarea cerinţelor legale de înregistrare şi funcţionare a unităţilor de vânzare cu amănuntul, aplicarea standardelor stricte de igienă a alimentelor şi a spaţiilor de prelucrare, depozitare şi comercializare, respectarea condiţiilor de transport şi manipulare a alimentelor, inclusiv menţinerea lanţului termic, protejarea produselor alimentare împotriva contaminării externe şi combaterea prezenţei dăunătorilor, asigurarea trasabilităţii produselor, verificarea originii acestora şi prevenirea substituţiei sau falsificării, implementarea corectă a procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol şi recoltarea de probe pentru depistarea eventualelor fraude alimentare şi a înlocuirii neconforme de produse.
Sursa citată menţionează că, în situaţiile în care vor fi descoperite nereguli sau neconformităţi, echipele de control vor dispune măsuri ferme, precum aplicarea de sancţiuni contravenţionale, suspendarea temporară a activităţii unităţilor neconforme, interzicerea desfăşurării activităţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile legale şi reţinerea oficială a produselor care prezintă riscuri pentru consumatori.
„Protecţia sănătăţii publice şi a intereselor consumatorilor este o prioritate pentru ANSVSA. Prin această amplă acţiune de control, dorim să transmitem un mesaj clar către operatorii din sectorul alimentar: respectarea legislaţiei şi a standardelor de siguranţă alimentară nu este opţională, ci o obligaţie faţă de toţi cetăţenii”, a declarat dr. Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.