Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dat, până în prezent, amenzi de 14.000 de lei în urma unor controale făcute la comercianţi de produse alimentare şi jucării, în judeţul Iaşi, dar verificările nu s-au încheiat. Printre neregulile găsite se numără vânzarea de alimente expirate, depozitarea lor în vitrine frigorifice ruginite şi nefuncţionale, dar şi lipsa etichetelor în limba română pe jucării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipele mixte ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov şi ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi au făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, o amplă acţiune de control pentru a se verifica respectarea legislaţiei în cazul comercializării de produse alimentare şi de jucării, în judeţul Iaşi.

Astfel, au fost făcute 47 de verificări la operatorii economici din Iaşi, pentru 11 dintre acestea – finalizate până acum - fiind deja dispuse 10 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 14.000 de lei.

"Sancţiunilor de până acum li s-a adăugat şi măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare a unei cantităţi de 239 kg de produse alimentare, în valoare de 5.186 lei, şi de oprire definitivă de la comercializare şi retragere din circuitul de consum a unei cantităţi de 357 kg de produse alimentare, în valoare de 6.081 lei", arată sursa citată.

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

Cele mai frecvente nereguli constatate de comisarii ANPC în ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare sunt utilizarea în scopul expunerii produselor spre vânzare a unor vitrine frigorifice nefuncţionale, neigienizate şi cu pete de rugină; comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate depăşit; neasigurarea condiţiilor optime de depozitare, în conformitate cu regimul de temeperatură indicat de producător; schimbarea stării termice a proselor; expunerea la vânzare şi depozitarea produselor lactate şi din carne în afara spaţiilor frigorifice, la temperatura mediului ambiant; lipsa instrumentelor de măsurare a temperaturii; lipsa buletinelor de verificare metrologică a cântarelor utilizate; folosirea unei maşini de gheaţă insalubră, cu pete de rugină pentru realizarea gheţei necesare comercializării peştelui.

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

La vânzarea de jucării, s-au constatat nereguli precum comercializarea unor jucării cu informaţii incomplete sau lipsa marcajului CE; comercializarea unor jucării de import fără etichete traduse în limba romană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.