Ambasadorii Algeriei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Norvegiei, Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii, Suediei în România vor participa la marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”, care se va desfăşura sâmbătă, în Bucureşti, de la ora 15.00. Ambasadorii Austriei, Canadei, Libanului şi Republicii Peru îşi exprimă solidaritatea cu participanţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ambasadorul Marii Britanii a postat şi un filmuleţ în care vorbeşte despre violenţa împotriva femeilor şi îndeamnă la acţiune pentru ca toţi, cu mic cu mare, să participăm la marşul "Împreună pentru siguranţa femeilor!" 
 
 
Marşul este organizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, care include peste 20 de ONG-uri.
 
Această participare se aliniază campaniei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) UNiTE to End Violence Against Women („UNiTE pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor”), sau „Campania portocalie”, al cărei scop este o mai bună informare a publicului şi sporirea voinţei politice şi a resurselor dedicate prevenirii şi eliminării tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor din ţările noastre şi din întreaga lume.
 
Prin acest gest, ambasadorii doresc să-şi exprime susţinerea pentru şi solidaritatea cu femeile şi fetele din toate ţările şi de pe toate continentele, care suferă astfel de acte de violenţă. Acest flagel reprezintă una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor umane fundamentale la nivel mondial şi necesită mobilizarea şi vigilenţa tuturor sectoarelor societăţilor noastre, se arată în comunicatul comun al misiunilor diplomatice.
 
Sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 15.00, va avea loc marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”. Participanţii vor porni de la Piaţa Universităţii, din Parcul Colţea, spre Piaţa Victoriei. 
 
Statisticile arată că: 26% din omoruri au avut loc în familie în 2017 (cf. datelor Ministerului Public, IGPR şi INML); din 36.245 de fapte de violenţă în familie sesizate în 2017, au ajuns în instanţă doar 4% (1.491 inculpaţi; 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014); 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei.
 
Potrivit evenimentului anunţat pe Facebook, iniţiatorii cer statului: să aloce fonduri de la bugetul de Stat pentru programe de prevenţie, conştientizare şi educaţie; să modifice de urgenţă legislaţia astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice; să modifice de urgenţă Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea.
 
Iniţiatorii mai cer ca instituţiile responsabile ale statului să se sesizeze din oficiu în cazul violenţei împotriva femeilor pentru un număr de 10 zile de îngrijiri medicale, corespunzător realităţilor trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent; să existe personal specializat şi format pentru a gestiona eficient cazurile de violenţă împotriva femeilor, ţinând cont de riscul de re-traumatizare a victimei; să existe cel puţin un adăpost special pentru femeile victime ale violenţei împotriva femeilor în fiecare judeţ; să se înfiinţeze centre specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală; să se aplice legea corect şi să se sesizeze din oficiu instituţiile responsabile ale statului atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore; să existe colaborare între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire sexuală, exploatare sexuală; să existe programe de educaţie, consiliere şi terapie pentru agresori în fiecare judeţ; să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor şi să includă în educaţie noţiuni despre egalitatea de gen şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor; să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.
 
Peste o mie de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la acest marş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.