Încă două focare de gripă aviară au fost confirmate în judeţul Tulcea, ambele în gospodării, păsările domestice din acestea fiind sacrificate. Autorităţile au luat mai multe măsuri printre care monitorizarea şi recensământul păsărilor din zona respectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, la sfârşitul săptămânii trecute a apărut o suspiciune de gripă aviară într-o gospodărie din localitatea Periprava. Aici erau aproximativ 140 de păsări domestice, trei sferturi din acestea au murit, restul fiind sacrificate după ce luni a fost confirmată gripa aviară. 

Săptămâna trecută, proprietarul gospodăriei i-a dat un cocoş unei rude din localitatatea CA Rosetti, pasărea respectivă fiind de asemenea bolnavă de gripă aviară, astfel că autorităţile au sacrificat şi păsările din acea gospodărie.

În ambele gospodării s-a făcut dezinsecţie.

“”Am stabilit zona de protecţia şi zona de supraveghere. Zona de protecţia este la 3 kilometri în jurul focarului, iar zona de supraveghere la 10 kilometri, cuprinzând şi zona de protecţie. Astfel, păsările din acest perimetru sunt monitorizate, se face un recensământ al păsărilor, oamenii sunt informaţi în momentul când apar păsîri bolnave să anunţe medicul veterinar, iar dacă sunt animale moarte să le izoleze în zone unde nu pot ajunge păsări sălbatice sau carnivore şi să anunţe medicul veterinar””, au precizat reprezentanţii DSVSA Tulcea.

La sfârşitul anului trecut, alte două focare de gripă aviară au fost descoperite la Tulcea. Primul a fost confirmat pe data de 29 decembrie, în localitatea Pardina, după ce două păsări domestice au fost găsite moarte într-o gospodărie, confirmându-se că avea gripa aviară, cu acest prilej fiind sacrificate peste 100 de păsări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.