Alpinistul Alex Găvan, activist de mediu, afirmă despre faptul că sâmbătă a fost ziua în care omenirea a consumat toate resursele pe care planeta le putea genera pentru anul acesta, că trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă şi că ”suntem singura specie de pe faţa pământului care îşi distruge propriul habitat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Găvan remarcă faptul că ziua până la care omenirea a consumat toate resursele pe care planeta le putea genera pentru anul acesta a fost sâmbătă, 22 august.
”Pentru România, această dată a fost 11 iulie 2020, mai rapid decât media globală. Adica noi, cu toţii, am facut asta. Tot ceea ce trece de acesta dată depăşeşte capacitatile naturale de regenerare ale planetei.  În prezent, consumăm resursele a 1,75 planete. Acum douazeci de ani, această dată era cu aproximativ doua luni mai tarziu. Trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă. Scadenţă pe care, este adevărat, poate că nu vom mai apuca să o achităm noi, dar cu siguranţă copiii noştri vor fi obligaţi să o plătească scump şi nu ne vor ierta pentru asta”, afirmă activistul dde mediu. 
 
El subliniază că ”suntem singura specie de pe faţa pământului care îşi distruge propriul habitat”.
 
În opinia sa, e important să conştientizăm faptul că nu suntem stăpânii acestei planete, cuceritorii acestei planete, ci mai degrabă, custozii acesteia, iar postura de custode vine cu o responsabilitate pe măsură. 
 
”Planeta aceasta înseamnă abundenţă, dar pentru ca abundenţa să se poată manifesta, o poate face doar în momentul în care fiecare dintre noi luăm cu măsură, luăm atât care ne este necesar, atât cât ne trebuie”, argumentează Alex Găvan, care ataşează postării fotografia aeriană a unei muchii nordice a munţilor Făgăraşului, făcută în timpul unui survol amplu pentru a documenta dezastrul şi drama tăierilor de păduri din aceşti munţi cât şi din Bucegi, Leaota, Piatra Craiului şi Iezer Păpusa.

Ziua Suprasolicitării Pământului (Earth Overshoot Day) a fost pe 22 august, iar resursele planetei în 2020 au ajuns cu aproape o lună mai mult decât în 2019.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.