Alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au anunţat, luni, că vor face din nou echipă pentru un obiectiv important în Nepal: prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8586m.), al treilea vârf ca înălţime de pe planetă. Coi doi vor proni în expediţie fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii alpnistului timişorean Horia Colibăşanu, la începutul lunii aprilie a acestui an, sportivul din Timişoara va porni spre Nepal alături de Marius Gane, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. 
 
”Prima parte a expediţiei se va desfăşura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor”, se arată în comunicat.
 
Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniţei dintre Nepal şi India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut şi de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcaşul unui zeu ostil, credinţă întărită de vremea imprevizibilă şi avalanşele frecvente.
 
Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalităţii de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpinişti care au încercat să îl urce şi-au găsit sfârşitul aici.
 
După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediţie britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reuşită. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă. 
 
Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputaţia de “vârf neatins”. Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români. 
 
Horia Colibăşanu se reîntâlneşte cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunţat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depăşit la timp pentru întoarcerea în siguranţă în ultima tabără.
 
Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcaţi. 
 
Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional “Steaua României”, grad de Cavaler. Este cetăţean de onoare al oraşelor Timişoara şi Slatina.
 
Marius Gane are o experienţă de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere româneşti pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 m., Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8126 m.) pe faţa Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 m. diferenţă de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Salvamont Argeş (zona Făgăraş Sud).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.