Alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au revenit în România, după ce au oprit expediţia la aproape 7.000 de metri altitudine, pe ruta nouă spre vârful Dhaulagiri din Nepal. Cei doi, precum şi colegul lor, slovacul Peter Hámor, au fost surprinşi de o avalanşă la 6.800 metri altitudine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Săptămâna trecută, cei doi sportivi au pus capăt tentativei de a stabili, împreună cu slovacul Peter Hámor, o nouă rută pe creasta nord-vestică a muntelui, după ce o avalanşă le-a lovit cortul în noaptea de 9 mai, la 6800 de metri altitudine. Au fost nevoiţi să taie pânza cortului cu briceagul pentru a putea ieşi din zăpada de peste un metru care i-a acoperit”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanţii alpinistului Horia Colibăşanu.
 
 
"Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme rea am decis să oprim expediţia. Riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă", a transmis Horia Colibăşanu din Tabăra de Bază a muntelui, la trei zile de la incident.
 
 
Trio-ul Colibăşanu-Gane-Hámor are o experienţă impresionantă în Himalaya: în total au participat la peste 100 de expediţii la mare altitudine. Decizia lor de a renunţa a fost confirmată de ninsorile puternice şi vremea instabilă care a ţinut mai mult de o săptămână. Expediţiile s-au oprit şi pe partea cu ruta clasică. De altfel, în acest sezon nu s-a reuşit nicio ascensiune pe vârful Dhaulagiri.
 
De asemenea, recenta explozie a cazurilor de COVID a impus o carantină totală în Nepal şi suspendarea zborurilor internaţionale până la sfârşitul lunii mai. Cu sprijinul lui Paul Sezonov, consul general al României la New Delhi şi al Ambasadei Spaniei din New Delhi, Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hámor au reuşit să se îmbarce într-un avion care venise din Spania cu ajutoare umanitare. Cei doi români s-au întors în ţară în weekend, via Madrid.  
 
Provocarea crestei nord-vestice rămâne nerezolvată încă. Dhaulagiri este unul din cei 14 munţi de peste 8.000 de metri, al şaptelea ca înălţime (8.167 m). Horia Colibăşanu l-a urcat prima oară în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar.
 
Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, club afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.
 
Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe vârfurile Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), toate realizate în premieră pentru România. 
 
Horia Colibăşanu a participat la 22 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind decorat în 2017 cu cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional “Steaua României”, grad de Cavaler. A reuşit prima ascensiune românească a vârfului Everest fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Este singurul alpinist român care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.