Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat, vineri la Baia Mare, că un centru de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri ar putea funcţiona pe viitor în judeţul Maramureş. „Consumatorii nu trebuie să fie priviţi ca infractori, consumatorii sunt persoane care au nevoie de ajutor şi trebuie să beneficieze de servicii din partea statului”, a mai precizat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vreau sa vă dau o veste bună! Am depus un proiect de lege care prevede înfiinţarea unor centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri. Înfiinţarea acestor centre se va face prin hotărâre de Guvern, în fiecare regiune din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Există disponibilitate din partea Consiliului Judeţean Maramureş pentru ca unul din acele centre să fie construit în Maramureş. Consumatorii nu trebuie să fie priviţi ca infractori, consumatorii sunt persoane care au nevoie de ajutor şi trebuie să beneficieze de servicii din partea statului. Din păcate, la momentul acesta, serviciile pe consumatori din partea statului român aproape că lipsesc cu desăvârşire”, a explicat Alina Gorghiu, vineri la Baia Mare.

Ea a adăugat că „„trebuie să ne concentrăm pe traficanţii de droguri, pe cei care trebuie să suporte rigorile unor legi mai severe”.

„Aceste legi se află la momentul acesta în Parlament, în procedură parlamentară. Scopul acestor centre este să sprijine recuperarea psiho-comportamentală şi socială a persoanelor cu dependenţă, iar în aceste centre se vor lua măsuri de prevenire, tratament şi integrare socială”, a completat Gorghiu.

Senatorul PNL, preşedinte al Comisiei juridice, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş a adăugat că cea mai stringentă problemă este traficul şi consumul de droguri.

„Ce mai stringentă problemă în momentul de faţă o reprezintă traficul şi consumul de droguri. Incriminăm sau nu incriminăm consumul de droguri? Există în momentul de faţă iniţiativa unor parlamentari prin care se doreşte incriminarea consumului de droguri, cu o pepdeapsă de la 1 la 7 ani, ceea ce este foarte mult. În condiţiile în care am informaţii statistici oficiale că cel puţin jumătate din liceeni au consumat la un moment dat droguri, în condiţiile în care am introduce astfel de sancţiuni şi am incrima o astfel de faptă, am putea ajunge la concluzia foarte gravă că ar fi foarte mulţi adoslescenţi, studenţi, care să fie condamnaţi penal. Aceşti consumatori trebuie ajutaţi, trebuie susţinuţi, dar nu trebuie târâţi în puşcării, ca după aia să nu mai ai ce să faci cu ei”, a afirmat Ţâgârlaş, prezent şi el la conferinţa de presă de la Baia Mare.

În context, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş Ionel Bogdan a precizat că CJ Maramureş se va implica în construirea viitorului centru dezintoxicare şi recuperare pentru dependenţii de droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.