Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical şi Asociaţia "Dăruieşte viaţa" solicită autorităţilor să declare situaţie de urgenţă în urma scandalului dezinfectanţilor din spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expuşi pacienţii şi a amplitudinii situaţiei de risc suntem de părere că impactul acestei posibile falsificări de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea şi răspândirea germenilor multirezistenţi întruneşte condiţiile declarării situaţiei de urgenţă", se arată într-un memoriu adresat preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, de către Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical şi Asociaţia "Dăruieşte viaţa" .

Potrivit memoriului, existând suspiciunea că firma Hexi Pharma a modificat concentraţia dezinfectantului, "ar trebui dispuse, de urgenţă, măsuri de siguranţă, de confiscare şi punere sub sechestru a depozitelor în care se regăsesc substanţele comercializate de această societate, cu dispunerea imediată a unor expertizări biochimice a produselor în cauză".

Cele două asociaţii susţin, de asemenea, că testele de sanitaţie solicitate de Ministerul Sănătăţii pentru produsele Hexi Pharma "nu pot să dovedească prin ele însele decât cel mult faptul că spitalele au făcut curăţenia de Paşti".

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, miercuri, că, dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma, sub 5 la sută sunt neconforme, apreciind că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

"Infecţiile nosocomiale demantelate în spaţiul public de tragedia din clubul Colectiv, cazurile numeroase de sindrom hemolitic uremic la sugar şi copilul mic, dintr-o anumită zonă geografică, epidemia de gripă cu letalitate ridicată de anul acesta, peste care se adaugă declanşarea acestei anchete, sunt suficiente motive să nu mai putem aştepta analize sterile, măsuri cosmetizante, luni de zile pentru aplicare unui plan cu gestaţie prelungită şi să solicităm şi, pe această cale, mobilizarea tuturor forţelor societăţii pentru abordarea problemelor identificate la nivel de ţară pretins europeană", se arată în finalul memoriului.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.