Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat marţi că, pentru a clarifica situaţia serului fiziologic din România, miercuri va avea o întâlnire în jurul prânzului cu producătorii de soluţii perfuzabil, el precizând că acele cazuri apărute arată ineficienţa managementului unităţii sanitare. El a mai spus că motivul pentru care se ajunge la astfel de situaţii este că spitalele au datorii uriaşe către furnizorii, iar aceştia nu doresc să furnizeze în continuare soluţii perfuzabile, până nu se achită datorile, pe de o parte, iar pe de altă parte, în multe unităţi sanitare se practică, din păcate, ocolirea sistemului de licitaţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pentru a clarifica situaţia serului fiziologic din România, mâine voi avea o întâlnire în jurul prânzului cu producătorii de soluţii perfuzabil. Am cerut şi o analiză atunci când a apărut în spaţiul public situaţia Spitalului Braşov şi Spitalului din Sibiu. Sunt două spitale în această situaţie. Noi avem în momentul de faţă stocuri de peste şase milioane de flacoane de ser fiziologic în România. Preţul pentru serul fiziologic a fost crescut cu 20% dacă nu mă înşel la finalul lunii mai”, a spus ministrul Sănătăţii, la Antena 3.

Alexandru Rogobete a precizat că problema izolată din anumite locuri, de exemplu Spitalul Judeţean din Braşov, unde a şi trimis săptămâna trecută corpul de control pentru a verifica ce se întâmplă acolo şi va primi raportul în cursul zilei de mâine sau poimâine, este un caz izolat care arată, din păcate, ineficienţa managementului unităţii sanitare.

”De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că au datorii uriaşe către furnizorii, iar aceştia nu doresc să furnizeze în continuare soluţii perfuzabile, până nu se achită datorile, pe de o parte, iar pe de altă parte, în multe unităţi sanitare se practică, din păcate, ocolirea sistemului de licitaţii publice, adică, mai pe înţelesul tuturor, în loc spitalul să realizeze un acord cadru pe 2 ani, pe 4 ani, pentru aceste produse, din care să poată pune comenzi periodic, preferă din n motive şi nu le pot justifica eu, achiziţia direct”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Rogobete a precizat că din achiziţia directă, se pierde calitatea preţului şi se pierde valoarea preţului, motiv pentru care multe contracte nu se execută în termen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.