Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în lunile iulie, august şi septembrie au crescut costurile cu energia eletrică şi cu gazele în spitale cu peste 50% şi a menţionat că în sezonul rece aceste facturi pot să crească şi mai mult.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă sunt probleme cu stocurile de materiale sanitare în spitale. 
“Am apelat atât la unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi la consiliile judeţene să facem o radiografie a creşterii costurilor cu energia în trei luni: iulie, august şi septembrie. La energie electrică spitalele au plătit mai mult cu 45% în iulie, 45% în august şi 47% în septembrie. Pentru gaze naturale au plătit mai mult cu 72% în iulie, cu 106% în august şi cu 78% în septembrie. Situaţia cumulată costuri total energie şi gaze, pentru că proporţiile sunt diferite în funcţie de spital – 50% în iulie, 53% la sută în august şi 55% în septembrie. Astea sunt cifrele pentru trimestrul trei. Acum intrăm în sezonul rece şi evident aceste decalaje pot să crească. O să facem o propunere concretă Guvernului sau o să prezentăm câteva soluţii pe care le vedem noi de la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Rafila.
El a menţionat că dacă una dintre cele trei componente legate de cheltuielile unui spital se dezechilibrează, atunci pot fi afectate achiziţiile pentru medicamente şi materiale sanitare. 
“Cheltuielile unui spital au trei componente importante. Este vorba de componenta de personal care este cea mai mare şi care, conform legii, nu ar trebui să depăşească 70% din cheltuielile spitalului. Există componenta legată de utilităţi şi mai există o componentă care este foarte importantă pentru că oferă materialele sanitare şi medicamentele pentru pacienţi. Dacă una dintre aceste componente se dezechilibrează, mă refer la cea pentru utilităţi, evident că la salarii nu ai cum să reduci cheltuielile, în mod evident sunt afectate cheltuielile materiale pentru medicamente şi materiale sanitare. Am făcut această evaluare pentru a evita o situaţie care ar putea să fie periculoasă în ceea ce priveşte aprovizionarea corespunzătoare a spitalelor şi o să înaintăm Guvernului o propunere în acest sens”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.