Cei mai mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu rujeolă, de la începutul acestui an, în judeţul Alba, au făcut forme severe ale bolii care au necesitat internare. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba arată că din totalul de 217 cazuri confirmate de rujeolă, în acest an, 158 au necesitat internare din cauza unor complicaţii precum bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară sau encefalită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În primele 3 luni ale anului, la nivelul judeţului Alba s-au înregistrat 217 cazuri confirmate de rujeolă, constatându-se o creştere importantă a cazurilor de rujeolă, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate în total 73 de cazuri confirmate. Potrivit datelor INSP, la 31 martie 2024 judeţul Alba se situa pe locul 9 în ţară, cu o incidenţă de 89,17 cazuri la suta de mii de locuitori. Dintre cele 217 cazuri confirmate de rujeolă, 158 au necesitat internare din cauza complicaţiilor (de exemplu: bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară, encefalită). Formele uşoare s-au tratat la domiciliu”, informează, vineri, Direcţia de Sănătate Publică Alba.
 
Afectaţi sunt, în principal, copiii din comunităţile vulnerabile. 
 
”Angajaţii DSP responsabili cu promovarea sănătăţii încearcă să-i convingă pe cei reticenţi că cea mai bună armă împotriva rujeolei este prevenirea, vaccinul ROR fiind cheia. Vaccinarea este gratuită şi se realizează în cabinetele medicilor de familie. Apelul meu este: în cazul în care copilul dumneavoastră nu are schema completă de vaccinare - o doză la 12 luni şi a doua doză la 5 ani - luaţi legătura cu medicul de familie pentru recuperarea vaccinală. Dacă aveţi nelămuriri, solicitaţi clarificări medicului de familie sau medicului pediatru. Vaccinaţi-vă copiii!”, este mesajul şefului DSP Alba către populaţie. 
 
Instituţia, prin angajaţii din cadrul Compartimentului Promovarea Sănătăţii, dar şi prin intermediul asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari a desfăşurat acţiuni de informare, educare, comunicare şi consiliere a părinţilor, cu preponderenţă în aceste comunităţile, promovând mesaje pro-vaccinare atât în mijlocul acestor comunităţi, cât şi online, pe reţelele de socializare şi presa locală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.