Rămăşiţele pământeşti ale unui bărbat împuşcat de Securitate în 1950 pentru că s-ar fi opus colectivizării au fost exhumate, marţi, de o echipă de cercetători şi istorici, în comuna Bistra, din judeţul Alba.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), o echipă de specialişti şi istorici de la institut şi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au reuşit să găsească, pe teritoriul comunei Bistra din judeţul Alba, osemintele unei alte persoane executate de Securitate.

În urma cercetărilor, echipa de specialişti a stabilit că este vorba despre Traian Pom, un localnic de religie greco-catolică din Bistra, care datorită stării materiale bune pe care o avea a fost încadrat de comunişti în categoria socială a chiaburilor.

În august 1950, bărbatul a fost reţinut şi anchetat împreună cu alţi partizani sau chiaburi de către Securitate şi Miliţie pe motiv că s-ar fi opus colectivizării. Pentru a fi daţi ca exemplu, trei bărbaţi, printre care şi Traian Pom, au fost executaţi de Securitate în 16 august 1950 şi îngropaţi în zona comunei Bistra.

Trupurile celor trei victime au fost înhumate a doua zi, în 17 august, iar pentru săparea gropilor, introducerea cadavrelor şi astuparea lor au fost aduse cu forţa rude ale celor doi partizani, precum şi chiaburi din Bistra, care fuseseră cu toţii anchetaţi la Câmpeni.

Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton inscripţionată cu textul: ”Cine face ca mine, să păţească ca mine”. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună vreo cruce sau un alt semn.

În urma verificărilor, echipa de specialişti a constatat că moartea lui Traian Pom nu a fost consemnată oficial în registrele de stare civilă, astfel că victima nu are un certificat de deces.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi are rolul de a gestiona şi analiza din punct de vedere ştiinţific perioada comunistă dar şi de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.