Autobuzele care fac legătura între municipiul Buzău şi comunele limitrofe au fost arhipline, luni, odată cu începerea şcolii, călătorii neputând respecta măsurile de distanţare. De la începutul lunii, numărul curselor a fost redus, din lipsa subvenţiilor, astfel că oamenii care se întorceau de la muncă şi elevii s-au înghesuit pentru a putea ajunge acasă. Reprezentanţii firmei de transport, care are ca acţionar principal Consiliul Local Buzău, afirmă că programul de circulaţie va fi corectat, pe unele rute, în zilele următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 1 februarie, Trans Bus, firma care operează transportul public în municipiul Buzău, dar şi în alte 50 de localităţi, a modificat programul de circulaţie, trimiţând în teren mai puţine autobuze şi la un interval mai mare. Măsura a fost luată după ce municipalitatea, acţionarul principal al Trans Bus, nu a mai putut menţine valoarea subvenţiei şi a făcut apel la primăriile în care ajunge operatorul de transport să majoreze substanţial valoarea subvenţiilor. Întrucât bugetele sunt insuficiente, fiecare primărie şi-a negociat "la sânge" participarea şi astfel numărul de curse a fost redus, conform sumelor pe care le-a alocat fiecare unitate administrativ-teritorială.

După ce luni, odată cu începerea şcolilor, aglomeraţia din autobuze a atins cote greu de anticipat, conducerea Trans Bus a afirmat că va suplimenta numărul de autobuze.

"M-am întâlnit cu domnii primari şi am discutat punctual, pe fiecare traseu, pentru a găsi soluţii. Am suplimentat anumite curse pe traseele ce vin spre Buzău şi probabil mâine, poimâine, vom intra pe programul corectat", a declarat directorul Trans Bus, Gică Toader.

Astfel, de marţi va fi suplimentat numărul autobuzelor la orele de vârf, atunci când oamenii merg şi ies de la serviciu şi copiii de la şcoli, însă este greu de crezut că situaţia se va îmbunătăţi vizibil.

Responsabilii societăţii de transport susţin că soluţia pentru un transport în limitele normalului ar fi alocarea unor sume mai mari şi speră ca autorităţile judeţene să intre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară înfiinţată de Primăria Buzău şi comunele din jurul oraşului pentru a susţine financiar serviciul de transport.

De cealaltă parte, Consiliul Judeţean s-a arătat dispus să intre în ADI,însă numai după o consultare a tuturor primarilor din judeţ şi a consilierilor judeţeni. Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a declarat că va consulta primarii din judeţ şi aleşii judeţeni, însă trebuie să se asigure că buzoienii din întreg judeţul vor beneficia de servicii de transport echitabile.

"Eu sunt de acord şi mi se pare firesc ca toţi cetăţenii judeţului Buzău să beneficieze de un transport modern şi în siguranţă. Am luat legătura cu mai mulţi primari din judeţul Buzău, probabil că o să fac o şedinţă cu toţi primarii să le cer punctul de vedere şi probabil după ce vom face anumite studii vom adera la ADI. Dar nu înainte să cer votul consilierilor şi nu înainte de a mă consulta cu toţi primarii să vedem cum facem acest transport. În afară de confort şi siguranţă trebuie să fie şi un transport rentabil şi apoi trebuie să găsim soluţii ca să poată beneficia toţi cetăţenii judeţului Buzău. Trebuie să mă asigur că pot beneficia de acest transport toţi locuitorii judeţului. Trebuie să găsim soluţii şi în acest sens şi apoi mai există un principiu al echităţii, deci pentru că dacă noi vom intra cu nişte sume de bani să subvenţionăm legal transportul judeţean trebuie să fim echidistanţi pentru toţi cetăţenii judeţului Buzău, atât pentru cei din Gura Teghii, cât şi pentru cei din Mărăcineni, la fel pentru cei de la Padina şi aşa mai departe", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

În prezent, operatorul de transport Trans Bus, al cărui acţionar este Consiliul Local Municipal Buzău, asigură transportul în municipiul Buzău şi în unele dintre comunele situate în jurul oraşului pe o distanţă de 25-30 de kilometri, în timp ce în celelalte comune transportul este asigurat de operatori privaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.