Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a anunţat că în week-end a avut loc un adevărat "maraton" al echipelor medicale de prelevare şi transplant din România şi Bulgaria. Astfel, au avut loc prelevări de organe de la trei pacienţi, internaţi la Constanţa, la Veliko Tarnovo (Bulgaria) şi la Oradea, iar alţi şase oameni au primit ficat, rinichi şi cord.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Maraton pentru viaţă, de 48 de ore, al echipelor medicale de prelevare şi transplant, din România şi Bulgaria. (...) Trei familii au acceptat donarea de organe şi astfel 6 oameni au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant de ficat, rinichi şi cord. Trei vieţi frânte pentru care medicii români şi bulgari nu au mai putut face nimic au adus viaţă altor semeni aflaţi în suferinţă. Trei familii au înţeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alţi pacienţi a căror unică şansă este un transplant", au arătat, luni, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Potrivit sursei citate, "cursa contracronometru pentru viaţă" a început vineri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi).

"Efortul echipei ATI şi de coordonare a spitalului constănţean a fost preluat de echipele de prelevare şi, mai departe, de echipele de chirurgi şi anestezişti din cadrul Institutul Clinic Fundeni. Astfel, viaţa unui pacient de 62 de ani a fost salvată prin transplantul hepatic realizat cu succes de echipa Centrului de Transplant Hepatic al IC Fundeni: Dr. Doina Hrehoreţ, Dr. Răzvan Grigorie, Dr. Luminiţa Stoica, ATI – Conf.Dr. Mihai Popescu, Dr. Mihai Simionescu. În cadrul Centrului de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi, o femeie de 47 de ani şi un bărbat de 36 ani, erau salvaţi de coşmarul anilor îndelungaţi de dializă datorită intervenţiei de transplant renal realizat de echipele chirurgicale conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Ionuţ Manea, ATI – Dr. Liliana Domnisor, nefrolog – Dr. Corina Tincu", a menţionat ANT. 

Ulterior, la Spitalul “Dr. Stephen Cherkezov” din Veliko Tarnovo, Bulgaria, familia unui pacient bulgar, diagnosticat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe.

"Datorită acordului de colaborare dintre ANT şi Agenţia de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, fiind îndeplinite toate condiţiile legale,  echipa de chirurgi a Clinicii de Chirurgie cardiovasculară Floreasca, formată din Prof. Dr. Horaţiu Moldovan, Dr. Marian Broască, Dr. Sorin Mitroi, As. Mihaela Buşilă, As. Gabriela Smeu, s-a deplasat sâmbătă noaptea la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea cordului de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală. Mulţumită gestului plin de umanitate al familiei şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către un cetăţean român. Astfel, La Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, echipa coordonată de Prof. Dr. Horaţiu Moldovan, cu sprijnul Prof. Dr. Horaţiu Suciu de la IuBCvT Targu Mures, a realizat cel de-al doilea transplant cardiac din acest an", a arătat sursa citată.

Acesta a fost primul transplant de cord făcut în România cu un organ provenit din străinătate.

Duminică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, o altă familie s-a declarat de acord cu prelevarea de organe, fiind recoltaţi rinichii.

"Având în vedere anumite caracteristici medicale ale organelor oferite, singurul centru care putea realiza transplantul renal a fost centrul de excelenţă al Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iaşi. Ţinând cont de dificultăţile logistice privind transportul echipelor medicale de la Iaşi la Oradea, a fost depus un efort deosebit al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Oradea pentru menţinerea donatorului, astfel încât gestul familiei să nu fi fost în zadar. Intervenţia de prelevare a fost realizată de echipa chirurgicală formată din Dr. Cătălin Costandache, Dr. Daniel Andone, Dr. Mihai Savin, as. Nicoleta Onofrei, aducând speranţa la o viaţă fără chin pentru alţi doi pacienţi", a menţionat Agenţia de Transplant.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.