Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) anunţă amplu control în toate intituţiile în perioada următoare, după ce s-a constatat o serie de nereguli. Agenţia prezintă cele mai frecvente cinci nereguli, una dintre ele fiind transformarea delegării de atribuţii într-o modalitate de ocupare pe termen lung a funcţiilor de conducere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANFP prezintă, luni, cele ma frecvente cinci nereguli derulate pe durata controalelor effectuate până acum în instituţiile publice.

”Printre neregulile constatate frecvent de către Corpul de control al ANFP, în contextul derulării acţiunilor specifice, s-au evidenţiat aspecte comune multor instituţii şi autorităţi publice, precum: stabilirea drept funcţii de natură contractuală, în loc de funcţii publice, a unor posturi ale căror atribuţii presupun realizarea de activităţi care implică exercitarea prerogativelor de putere publică; stabilirea condiţiilor de ocupare pentru funcţiile publice vacante scoase la concurs fără a avea la bază o fişă de post corespunzătoare acelei funcţii publice şi         nerespectarea dispoziţiilor legale în cazul reorganizării activităţii: nerespectarea drepturilor funcţionarilor publici în cazul eliberării ca urmare a reducerii postului, întocmirea defectuoasă a fişelor de post corespunzătoare funcţiilor publice rezultate în urma reorganizării etc”, a transmis Agenţia.

De asemenea, instituţia precizează că o altă problem frecventă este             transformarea “delegării de atribuţii” – un instrument care asigură  funcţionalitatea activităţii anumitor compartimente pentru o perioadă scurtă de timp - într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcţii publice, în special a unor funcţii publice de conducere.

”Nerespectarea dispoziţiilor legale în cazul ocupării prin exercitare cu caracter temporar a funcţiilor publice de conducere: neîndeplinirea condiţiilor de ocupare stabilite sau transformarea ocupării exercitării cu caracter temporar într-o modalitate de ocupare pe termen lung şi fără întrerupere a funcţiei publice de conducere vacante”, este o altă problem întâlnită frecvent.

”În perioada următoare, vom demara un amplu proces de control de fond, în cadrul instituţiilor publice,  pe problemele menţionate, dar şi pe altele. Înţelegerea, respectarea şi aplicarea corectă a legilor reprezintă condiţii de bază în asigurarea funcţionalităţii managementului resurselor umane. ANFP trebuie să fie garantul respectării legalităţii în sistemul funcţiei publice”, a fost mesajul transmis de preşedintele ANFP, Liviu Mălureanu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.