Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară precizează că Narciza Nedelcu, revenită în funcţia de director al Oficiului de Cadastru Iaşi, deşi a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, nu poate fi demisă, întrucât nu a primit pedeapsă cu executare. ”Aşadar, ca urmare a deciziei instanţei de judecată, ANCPI a fost obligată să înceteze suspendarea contractului individual de muncă al doamnei Narciza NEDELCU şi să o repună în funcţia deţinută anterior”, spun reprezentanţii instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANCPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), a transmis, miercuri seara, precizări privind numirea Narcizei Nedelcu în funcţia de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi, după ce aceasta a fost condamnată definitiv la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, prin decizia penală nr. 377/02.07.2020 pronunţată în dosarul penal nr. 4264/99/2015:

”Doamna Narciza Nedelcu ocupă postul de director al OCPI Iaşi în temeiul unui contract individual de muncă, încheiat în anul 2009, în urma organizării unui concurs. În momentul în care a început urmărirea penală împotriva doamnei Narciza Nedelcu, director al OCPI Iaşi, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu, conducerea ANCPI a decis suspendarea acesteia din funcţie, deşi legislaţia în vigoare nu prevedea această măsură ca fiind obligatorie”, se arată în comunicatul ANCPI.

Astfel, contractul individual de muncă al lui Nedelcu a fost suspendat, în temeiul prevederilor art. 52 alin. 1 lit. b din Codul muncii, potrivit căruia: ”Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situatii: (...) b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecatoreşti”.

”Ţinând cont de angajamentele de integritate asumate de actualul guvern, ne-am fi dorit să nu ne confruntăm cu o asemenea situaţie neplacută, însă, dată fiind decizia instanţei, suntem obligaţi să luăm act de aceasta şi să o respectăm”, a precizat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte-director general al ANCPI, citat în comunicat.

Conform ANCPI, ”în prezent, doamna Narciza Nedelcu nu poate fi demisă”.

”Potrivit art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. Mai mult decât atât,  prin Decizia nr. 15/2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov - Secţia civilă în Dosarul nr. 3.485/62/2015 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, stabilind că dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că sunt aplicabile numai în situaţia în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar, fiind în imposibilitate fizică de a se prezenta la locul de muncă”, afirmă reprezentanţii instituţiei.

Aceştia precizează că instanţa de judecată a dispus, de asemenea, suspendarea executării pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin 1 lit. a, teza a II-a si lit. b din Codul penal din 1968.

”Aşadar, ca urmare a deciziei instanţei de judecată, ANCPI a fost obligată să înceteze suspendarea contractului individual de muncă al doamnei Narciza Nedelcu şi să o repună în funcţia deţinută anterior”, subliniază ANCPI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.