Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, anunţă că certificatul digital la care se lucrează la nivelul Uniunii Europene şi care va permite călătoria dintr-un stat în altul nu se referă doar la persoanele vaccinate, ci şi la cei care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 cu aproximativ 180 de zile anterior călătoriei sau la cei testaţi. Ea afirmă că STS colaborează cu autorităţile europene şi se pregăteşte să pună la dispoziţia cetăţenilor români un astfel de certificat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Certificatul digital nu se referă numai la  vaccinare, se referă inclusiv la faptul că o persoană a fost infectată cu SARS-CoV-2 cu aproximativ 180 de zile anterior călătoriei, perioadă în care este considerată că poate să călătorească sau şi-a efectuat recent un test”, a declarat Adriana Pistol, marţi, într-o conferinţă de presă.
 
Ea a explicat că regulamentul va fi aplicat în toate ţările UE, fără a finevoie de transpunere în legislaţie, iar INSP care deţine informaţiile legate de vaccinare colaborează cu STS, care administrează baza de date cu bolnavii şi cei testaţi înainte de călătorie.
 
Pistol a afirmat că platformele informatice ale celor două instituţii sunt deja interconectate, iar cei de la STS au preluat activitatea şi colaborează cu autorităţile europene, astfel încât în luna iunie România să fie pregătită să furnizeze la cerere fiecărui cetăţean dovada că se află în una dintre cele trei situaţii.
 
Până la acel moment, la nivel naţional fiecare persoană poate descărca din platformă varianta electronică a adeverinţei de vaccinare.

Comisia Europeană a adoptat propunerea legislativă privind crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, document care va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că în România nu va fi folosit certificatul verde, despre care se vorbeşte la nivel european. ”Românii vor merge în vacanţă fără”, a declarat premierul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.