Managerul Institutului ”Matei Balş” din Bucureşti, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a declarat, joi seară, că România este pe o pantă ascendentă a pandemiei şi urmează câteva zile de foc. Profesorul spune că situaţia este în continuare ”gravă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi, în România, suntem pe panta ascendentă şi urmează câteva zile de foc, respectiv 1 mai 2 mai. Sunt zile libere, dacă mai este şi vremea plăcută, vă daţi seama că va exista o tendinţă din partea populaţiei să se aerisească puţin după ce au stat ceva vreme în casă. În acest context, sfatul meu cât se poate de sincer este să stea în casă şi să nu se aventureze pentru că este o zonă periculoasă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, joi seară, la Digi 24.

Streinu-Cercel afirmă că numărul de cazuri după sărbători nu a fost exgtrem de mare, dar încă nu s-a terminat toată perioada de incubaţie.

”O serie de cazuri au început să apară, dar puţine comparativ cu aşteptările, dar nu s-a terminat perioada de incubaţie. Până nu trecem de această perioadă de incubaţie, plus o zi, două, trei nu vom avea date care să fie foarte complete şi reale”, a mai spus managerul Institutului ”Matei Balş”.

Acesta consideră că abia după 15 mai începe o monitorizare care să fie cât se poate de corectă din punctul de vedere al datelor epidemiologice.

Întrebat în România cât de gravă consideră că este situaţia, Adrian Streinu-Cercel a spus: ”Când mor cu sutele pe zi, e gravă, foarte gravă. Noi ne uităm la Germania. Germania spus foarte clar: vă relaxaţi o să avem o problemă. Şi a spus-o chiar persoana cancelarului Angela Merkel. Nu este de joacă cu epidemia. Cine se joacă cu epidemiile cum i se năzare să îşi ia gândul pentru că microorganismele învaţă obiceiurile proaste inclusiv de la oameni”.

De asemenea, întrebat despre relaxarea măsurilor, Streinu-Cercel a afirmat: ”Vrem să relansăm economia, lăsăm distracţia de-o parte. Asta înseamnă că ne ducem la seviciu, ne întoarcem de la serviciu şi stăm în casă cum am stat şi până acum. Asta e o variantă. Vrem să dăm mai multe libertăţi? Da! Orice libertate ai dat-o, ai dus un risc în plus de transmitere a virusului în populaţie. Ca atare, cei care vor decide vor trebui să fie foarte atenţi la aceste elemente. Dacă noi avem o rată de mortalitate mică (...) nu trebuie să o ducem mai departe”.

Adrian Streinu-Cercel afirmă că al doilea val al pandemiei ”va veni oricum”.

”Dacă vrem să amânăm un vârf 2, pentru că el va veni oricum (...) trebuie să fim suficient de inteligenţi şi ei aplecaţi asupra problemei să menţinem măsurile de distanţare socială: ne ducem şi ne spălăm pe mâini, ne spălăm pe faţă când ajungem acasă, facem toate aceste lucruri ca lumea, purtăm masca acoperind şi nasul şi gura. Când mă uit la televizor mă apucă groaza pentru că văd cum poartă măştile pe sub nas şi aşa nu folosesc la nimic, doar de design, sau ca să îşi facă poză pe Facebook. Dar din punct de vedere epidemiologic nu au nicio valoare. Mai mult decât atât, masca are o bandă metalică, ea trebuie pusă deasupra nasului şi apăsată aşa încât să ia controlul feţei. Nu facem aşa, masca îşi pierde valoarea de a proteja persoana respectivă şi persoana respectivă poate să ia virus”, a mai afirmat profesorul Cercel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.