O adolescentă în vârstă de 17 ani a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară şi tratată cu cea mai avansată tehnică chirurgicală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor SCJU Bihor, fata avea de aproximativ 6 ani de o serie de simptome precum greaţă, vărsături, balonare, durere abdominală şi scădere ponderală. Ea a fost internată de mai multe ori la Spitalul Orăşenesc Ştei, apoi la Spitalul Municipal ”Episcop N. Popovici” Beiuş, iar conform biletelor medicale, exista o suspiciune de gastrită.

În 19 septembrie, ea a fost transferată de la spitalul din Beiuş la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. Simptomele s-au agravat în timp, iar pacienta a fost internată cu o greutate de 40 de kilograme raportată la o înălţime de 1,68 m, indicele de masă corporală de 14 încadrând-o mult sub limita de subponderală. De asemenea, adolescenta era deshidratată şi suferea de dureri abdominale.

”Aceste simptome indicau prezenţa unei obstrucţii proximale, aşadar iniţial, pacientei i s-a efectuat o radiografie abdominală. S-a constatat faptul că stomacul pacientei era destins până la micul bazin, în mod normal acesta fiind situat până deasupra ombilicului. De asemenea, evacuarea era încetinită. Aşadar, pacientei i s-a făcut tomografie computerizată a abdomenului cu substanţă de contrast intravenoasă şi a fost măsurat unghiul aorto-mezenteric, adică unghiul dintre aorta abdominală şi artera mezenterică superioară. Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subţire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului şi astfel, la apariţia simptomelor pacientei”, au arătat reprezentanţii SCJU Bihor.

În urma investigaţii, s-a pus diagnosticul de sindrom de pensă aorto-mezenterică, o cauză extrem de rară de obstrucţie intestinală. Punerea diagnosticului a presupus o abordare multidisciplinară a cazului, necesitând analize de laborator, împreună cu investigaţii de imagistică medicală şi gastroenterologie. Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidenţă de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acesta este primul caz înregistrat în judeţul Bihor şi al doilea caz publicat din ţară. Atât diagnosticarea acestui caz, cât şi abordarea chirurgicală reprezintă premiere medicale în judeţul Bihor.

”Simptomatologia cronică, riscul de denutriţie avansată şi tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin cea mai avansată tehnică, care presupune efectuarea unui bypass. Această tehnică presupune izolarea porţiunii obstrucţionate a duodenului şi scurtcircuitarea traseului intestinului pentru a evita obstacolul, printr-o anastomoză duodeno-jujenală latero-laterală. În acest fel, sunt unite prima porţiune a intestinului subţire imediat după stomac cu porţiunea de mai jos, iar conţinutul stomacului parcurge noul traseu intestinal, fără a trece prin porţiunea comprimată”, au menţionat sursele citate.

Intervenţia, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată prin tehnică laparoscopică, presupunând utilizarea unor instrumente endoscopice (trocare), care se introduc în abdomen prin nişte incizii foarte fine. Abordul laparoscopic este minim invaziv, iar datorită faptului că nu necesită incizii mari, prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum reducerea duratei intervenţiei, minimizarea riscurilor şi scurtarea timpului de recuperare post-operatorie. Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor. Tehnica clasică presupune suturarea manuală cu acul, însă aici, s-a efectuat suturarea mecanică, cu ajutorul stapler-ului liniar. Acest aparat aplică capse la distanţe egale pe porţiunile intestinului care trebuie sudate, reducând semnificativ timpul necesar pentru intervenţie.

Operaţia a avut loc în 26 septembrie şi a durat o oră şi jumătate. Evoluţia post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentaţiei orale şi toleranţă digestivă bună.

”Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât şi efectuarea acestei intervenţii complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Secţia Clinică Chirurgie Generală şi Oncologică, Secţia Clinică ATI II şi Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală. Echipa medicală care a abordat acest caz deosebit de rar a fost compusă din Dr. Paul Tchouala - medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Dănuţ Dejeu – medic primar chirurgie generală, Dr. Dan Ţinca - medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Daniel Băloiu - medic primar chirurgie pediatrică, Dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI şi Dr. Virginia Băican – medic primar radiologie şi imagistică medicală”, au mai arătat reprezentanţii spitalului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.