Administraţia Spitalelor prezintă sâmbătă situaţia persoanelor diagnosticate cu COVID-19 aflate în spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, precizând că la Spitalul Colentina sunt 77 de persoane cu COVID-19, iar unitatea medicală a primit aviz de funcţionare pentru 455 din totalul de 867 de paturi. Primarul General Gabriela Firea consideră că nu există nicio motivaţie legală, logică şi umană pentru care este menţinut închis spitalul, timp în care starea pacienţilor cronici care erau trataţi la această unitate medicală s-a înrăutăţit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, 20.06.2020, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, care dispune de 420 de paturi, sunt internate 304 persoane cu COVID-19, dintre care şase se află la Terapie Intensivă (ATI).

De la declanşarea pandemiei, în această unitate sanitară de fază 1 au fost internate în total 2.247 persoane, din Bucureşti şi din ţară - din care 1.696 confirmate cu boala COVID-19 -, cel mai mare număr de pacienţi internaţi dintre toate spitalele COVID din România.

La Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, fiecare pacient suspect de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 ocupă un întreg salon, indiferent de numărul de paturi din acesta, pentru a preveni răspândirea bolii.

Tot sâmbătă, Spitalul Clinic Colentina are un număr de 77 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care şapte se află la Terapie Intensivă (ATI).

În total, de la sfârşitul lunii martie şi până în prezent, la Spitalul Clinic Colentina au fost internaţi 542 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19. Din totalul de 867 paturi de care dispune, spitalul a primit aviz de funcţionare pentru 455.

Spitalul Clinic Colentina, unitate sanitară desemnată suport COVID prin ordin al ministrului Sănătăţii, nu are în structura sa o secţie de boli infecţioase.

La Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, care a preluat toate cazurile de pacienţi infectaţi care necesitau dializă, de la sfârşitul lunii martie şi până în prezent au fost internate 50 de persoane confirmate cu COVID-19.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a scris sâmbătă pe Facebook că ”nu există nicio motivaţie legală, logică şi umană pentru care este menţinut închis Spitalul Colentina - cu 860 de paturi -, care nu a avut, ca spital suport COVID, mai mult de 100 de pacienţi în vârf de pandemie, şi care puteau fi trataţi în cele două spitale de boli infecţioase şi tropicale din Capitală. DSP - cea care a blocat la ordinul Ministerului Sănătăţii testarea din Capitală - blochează acum şi deschiderea Spitalului Colentina. În această perioadă, starea pacienţilor cronici care erau trataţi la Colentina s-a înrăutăţit”.

Ea admite că pandemia nu a trecut, virusul e printre noi, va trebui să ne obişnuim cu aceasta, să ne ferim cât mai mult de contaminare. 
”Dar când toată omenirea a trecut la un alt Plan de reacţie sanitară, pentru a reporni economia, puternic afectată, şi pentru a-i trata eficient şi pe ceilalţi bolnavi - non COVID -, noi am rămas încremeniţi în proiect. Da, ştiu, prin inducerea stării de panică în societate, manipularea găseşte teren fertil. Dar, va veni şi ziua decontului”, conchide primarul Capitalei.

Cadrele medicale şi personalul auxiliar de la Spitalul Clinic Colentina solicită, într-o petiţie, redeschiderea unităţii medicale şi pentru pacienţii non-COVID, menţionând că documentele în acest sens au fost depuse la Direcţia de Sănătate Publică de o săptămână, dar eliberarea avizului temporar de funcţionare întârzie. Semnatarii petiţiei spun că în spital mai sunt acum cel mult o sută de pacienţi cu coronavirus, majoritatea asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate, "dar cu toate acestea spitalul este în continuare blocat".

”Primăria Capitalei, prin ASSMB, a susţinut continuu eforturile personalului medical din cele trei unităţi sanitare, asigurând materialele de protecţie, echipamentele şi aparatura medicală necesare în această perioadă dificilă. Şi în continuare, Primăria Capitalei va lua toate măsurile care se impun pentru a asigura tratarea promptă a bolnavilor de COVID-19, adaptându-şi în permanenţă efortul la evoluţia numărului de pacienţi confirmaţi. Aşa cum se poate vedea din datele disponibile, numărul de pacienţi confirmaţi cu COVID-19 internaţi în aceste trei spitale de elită ale Primăriei Capitalei, a fost, de la începutul pandemiei, de 2.288.  Din datele oficiale ale INSP, reiese că în Bucureşti, până la această data, a fost înregistrat un număr de aproximativ 2.500 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19„, precizează Administraţia Spitalelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.