În ultima lună au fost eliberate la termen, în baza recursului compensatoriu, 701 persoane, alţi 1.265 de deţinuţi fiind eliberaţi condiţionat, au anunţat, marţi, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 19.10 – 19.11.2017, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 701 persoane.

De asemenea, a fost admisă, de către instanţele de judecată competente, liberarea condiţionată pentru 1.265 de persoane.

Potrivit ANP, liberarea condiţionată este ”o instituţie complementară regimului executării pedepsei închisorii şi presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii strict şi limitativ prevăzute de lege”.

Liberarea condiţionată se acordă, potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiţionată.

Comisia formulează propuneri de liberare condiţionată a persoanei condamnate, ţinând seama de durata din pedeapsă efectiv executată, antecedente, regimul de executare a pedepsei, conduita persoanei, dar şi alte condiţii specifice.

”Admiterea liberării condiţionate implică formarea convingerii instanţei cu privire la însuşirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenţei în societate, în condiţii de legalitate”, mai spus reprezentanţii ANP.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.