Administraţia Naţională ”Apele Române” anunţă lansarea unui concurs internaţional pentru amenajarea plajelor din Mamaia, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în luna septembrie. Zona propusă pentru intervenţie este noua plajă rezultată în urma procesului de lărgire, situată în partea de nord a oraşului Constanţa

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Administraţia Naţională Apele Române (autoritatea contractantă), în asociere cu Administraţia Bazinală de Apă Dorbrogea-Litoral, alături de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), în calitate de organizator, a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, lansarea concursului internaţional de soluţii “Litoral Mamaia, Constanţa”. 
“Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluţii în vederea amenajării complexe a plajelor din staţiunea Mamaia (judeţul Constanţa) pentru atribuirea contractului de proiectare. Acest concurs încurajează creativitatea, susţinând în acelaşi timp cercetarea urbanistică, peisajeră şi arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale. Zona propusă pentru intervenţie este noua plajă rezultată în urma procesului de lărgire şi înnisipare care se află în partea de nord a oraşului Constanţa. Aceasta se învecinează la vest cu staţiunea Mamaia, la est cu Marea Neagră şi la nord cu plaja Năvodari. Plaja face parte din fâşia naturală care separă lacul Siutghiol de Marea Neagră, o zonă litorală preponderent plată, cu nisip fin şi un climat marin, relativ blând”, se arată în comunicat.
ANAR a mai precizat că prin intermediul concursului se urmăreşte găsirea celei mai bune soluţii de planificare şi amenajare a zonei de plajă “care să fie în acord cu natura şi peisajul specific litoralului Mării Negre, o soluţie capabilă să integreze elementele spaţiului construit, activităţile sale specifice şi dotările necesare deschise accesibilităţii tuturor categoriilor de utilizatori, şi nu în ultimul rând, să ia în considerare principiile biodiversităţii şi sustenabilităţii”.
Sursa citată a precizat că toţi concurenţii sunt invitaţi să prezinte propuneri mai detaliate de funcţionalizare şi de ambianţă, precum şi tipologii de construcţii şi dotări, iar propunerile vor face obiectul proiectelor de amenajare ulterioară. 
“Participanţilor li se propune astfel să alinieze relaţia turism-resursă-natură gândirii urbanistice şi peisajere contemporane, demonstrând că pot readuce echilibrul în această zonă foarte mult disputată”, au mai menţionat reprezentanţii ANAR. 
Concursul este public, într-o singură fază, şi deschis pentru România, ţările Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană. 
Câştigătorul locului întâi va primi suma de 7,6 milioane de lei, fără TVA, locul doi este recompensat cu 185.625 de lei, locul trei – 86.625. De asemenea, vor fi acordate şi trei menţiuni, în valoare de 24.750 de lei, fără TVA. 
Data limită de trimitere a proiectelor este 11 septembrie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 19 septembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.