Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) face publice, marţi, documentele referitoare la Penitenciarul Iaşi, de unde au fost relocaţi sute de deţinuţi din cauza clădirii care riscă să se prăbuşească, fiind încadrată în clasa a doua de risc seismic. ANP precizează, într-un comunicat postat pe Facebook şi de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că de la începutul anului, la solicitarea ministrului, desfăşoară o activitate de echilibrare a gradului de ocupare a locurilor de detenţie, astfel că au fost relocaţi peste 2.000 de deţinuţi. În ceea ce priveşte Penitenciarul Iaşi, acesta va fi modernizat, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu - aproximativ 500 de persoane - au fost transferaţi în alte penitenciare din ţară. Va fi construit şi un nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de aproximativ 600 de locuri. Liderii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţin că documentele prezentate se referă la un nou obiectiv de investiţii, aflat în studiu de fezabilitate, şi nu la reparaţia Corpului A al Penitenciarului Iaşi, şi că ministrul Justiţiei dezinformează să ar trebui demis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: Corpul A al Penitenciarului Iaşi nu este inclus pe lista de reparaţii capitale pentru 2018. Ministrul Justiţiei dezinformează

Pe site-ul ANP au fost publicate adresa ministerului Justiţiei cu tema ”echilibrarea gradului de ocupare la nivelul locurilor de deţinere din subordinea ANP”, din data de 22 ianuarie 2018, solicitarea Penitenciarului Iaşi - aprobare Notă Conceptuală Sector nou de deţinere din 29 august 2017, procesul verbal al şedinţei Consiliului Tehnico – Economic din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din 05 septembrie 2017, solicitarea Penitenciarului Iaşi pentru aprobarea temă de proiectare a noului pavilion din 29 septembrie 2017, procesul verbal al şedinţei Consiliului Tehnico – Economic din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din 08 noiembrie 2017, lista ”Alte cheltuieli de investiţii” – punctul c. Cheltuieli privind studiile de prefezabilitate şi studiile de fezabilitate, punctul 9. Penitenciarul Iaşi – Sector nou de deţinere, procesul verbal de recepţie ”expertiza tehnică a obiectivului Pavilion detenţie 600 locuri” din 19 decembrie 2008, procesul verbal de recepţie ”Reexpertizarea tehnică Pavilion detenţie corp A” din 6 decembrie 2016 şi procesul verbal de control din 12 februarie 2018.

Potrivit ANP, începând cu luna februarie 2018, în urma solicitării ministrului Justiţiei, Administraţia desfăşoară o activitate de echilibrare a ocupării locurilor de detenţie.

"Astfel, în lunile februarie şi martie 2018, au fost emise dispoziţii de transfer individuale sau colective, între unităţile penitenciare, care au vizat mai mult de 2.000 de deţinuţi (~8,5% din numărul total al persoanelor custodiate). Pavilionul de deţinere Corp A, din cadrul Penitenciarului Iaşi, a fost supus expertizării tehnice pe parcursul anului 2008 si apoi în 2016, ambele expertize încadrând clădirea în clasa de risc seismic II”, arată ANP.

Administraţia Penitenciarelor precizează că încă din 2017 Penitenciarul Iaşi a intrat într-un proces de modernizare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a celor de muncă.

În 2018, penitenciarul a fost inclus în lista de investiţii aprobată pentru continuarea procesului investiţional preconizat (studiu de fezabilitate).

Comunicatul ANP a fost postat pe Facebook şi de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Luni, ministrul Justiţiei preciza că deţinuţii din corpul A de la Penintenciarul Iaşi au fost redistribuiţi, pentru reconstrucţia clădirii, nefiind vorba despre ”evacuări de urgenţă”, iar în 4 aprilie mai erau 84 de deţinuţi care urmau să fie redistribuiţi.

Ministrul spunea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în data de 28 august 2017 a f[cut prima vizită oficială în penitenciarul din Iaşi, constatând că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A de acolo.

Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că "probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa seismului". A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că pavilionul A intră în categoria clădirilor care " nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă - siguranţa vieţii".

Toader menţionează că, în data de 29 august 2017, penitenciarul din Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iaşi a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.

”La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%! În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre «evacuări de urgenţă»!”, precizează ministrul Justiţiei.

În 4 aprilie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) preciza, legat de situaţia de la Penitenciarul Iaşi, că un imobil vechi, construit în anii '50, va intra într-un proces de modernizare, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu - aproximativ 500 de persoane - vor fi transferaţi în alte penitenciare din ţară. ANP mai susţinea că la Penitenciarul Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.