Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad susţin că efectele poluării pe râurile Nicolina, Bahlui şi Jijia din Iaşi sunt considerabil diminuate, până în prezent fiind colectate şapte tone de material îmbibat cu substanţe poluatoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile de intervenţie au continuat, luni, în vederea limitării efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi şi produse petroliere de pe platforma industrială a societăţii Fortus din Iaşi, produsă în după amiaza zilei de 23 februarie.

”Efectele poluării pe râurile Nicolina, Bahlui şi Jijia sunt considerabil diminuate, faţă de situaţia anterioară. În continuare, se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne, rulouri şi covoare absorbante pentru colectarea poluantului rămas îndeosebi pe vegetaţia acvatică, acesta fiind antrenat pe cursul de apă o dată cu fluctuaţiile de nivel. Totodată, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad a recuperat şi înlocuit materialele absorbante impregnate cu hidrocarburi (lavete, rulouri, perneabsorbante). Acestea au fost colectate în pubele, apoi au fost descărcate în remorci protejate cu folie şi trimise ulterior către o firmă specializată în vederea neutralizării. În urma intervenţiei de până acum s-au colectat circa şapte tone de material îmbibat cu substanţe poluatoare”, se arată într-un comunicat transmis luni seară de conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Până în prezent, au fost utilizate peste 14.100 de bucăţi de lavete/pad-uri absorbante, 3.335 de kilograme de material granular absorbant, 500 de metri liniari de rulouri absorbante şi 700 de metri liniari de baraj absorbant. S-au amplasat în total un număr de 56 de baraje absorbante, între care 46 pe râul Nicolina, cinci pe râul Jijia şi cinci pe râul Bahlui.

Reprezentanţii Laboratorului de Calitate a Apelor de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prelevează zilnic probe de apă din râurile afectate de poluare, iar rezultatul analizelor confirmă o îmbunătăţire majoră a calităţii apei.

Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

Intervenţia şi monitorizarea râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut continuă până când substanţa poluantă va fi eliminată întotalitate, mai susţin reprezentanţii ABA Prut-Bârlad.

Apele râurilor Nicolina, Bahlui şi Prut, în judeţul Iaşi, au fost poluate accidental, joi, cu uleiuri şi hidrocarburi provenite de la un transformator al societăţii Fortus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.