Adăpostul pentru câini comunitari din Câmpina, administrat de o firmă privată în baza unui contract de concesiune încheiat cu Primăria, a fost închis temporar, iar administratorul acestuia este cercetat penal, după ce în incinta centrului au fost găsite nereguli grave, inclusiv animale moarte, în stare avansată de putrefacţie, lăsate în ţarcuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile din judeţul Prahova au dispus suspendarea temporară a activităţii adăpostului pentru câini comunitari din municipiul Câmpina şi au deschis dosar penal pe numele administratorului acestuia, după ce, în urma unei sesizări primite de Poliţie, s-au constatat nereguli grave în funcţionarea centrului.

Astfel, după ce Poliţia Câmpina a primit o reclamaţie cu privire la neregulile din centru, poliţiştii au constatat că în incinta adăpostului se aflau mai mulţi câini morţi aflaţi în stare avansată de putrefacţie.

”În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru abuz în serviciu, administratorul centrului canin fiind cercetat în acest dosar”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Marian Popescu.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, care a făcut un control la adăpostul din Câmpina, în urma reclamaţiei primite de Poliţie, şi a dispus suspendarea temporară, pentru 14 zile a activităţii centrului, după ce a constatat că în adăpost câinii sunt ţinuţi în condiţii improprii, nu există suficiente recipiente pentru hrană şi apă, iar animalele nu sunt deparazitate.

”La controlul făcut ieri (joi – n.r.) de către colegii noştri au fost depistate foarte grave şi multe neconformităţi, pornind de la lipsa vaselor de adăpare şi hrănire a câinilor în funcţie de numărul de câini, condiţii de igienă necorespunzătoare atât în padocuri, ţarcuri cât şi în clădirea administrativă, câini morţi, câini parazitaţi extern care nu erau trataţi, motiv pentru care s-a decis suspendarea temporară a activităţii pentru acest adăpost pentru o perioadă de 14 zile, am zis noi iniţial (…)”, a afirmat şeful DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă.

Potrivit acestuia, DSVSA a impus un plan de măsuri administratorului centrului, după ce la control au fost găsite câte 20 - 30 de animale ţinute în acelaşi ţarc şi care aveau la dispoziţie doar două sau trei vase pentru hrană, iar în padocuri au fost descoperiţi câini plini de paraziţi externi. În plus, reprezentanţii adăpostului au fost amendaţi cu 3.000 de lei.

Administratorul centrului canin de la Câmpina, Alexandru Chirobocea, susţine că angajaţii adăpostului nu sunt vinovaţi pentru această situaţie şi că animalele fie se omoară între ele, fie mor  ”de moarte, de soare”.

”Într-un ţarc s-a găsit un câine, murise (…), într-un ţarc aicea s-a găsit un câine mic mort mai demult şi un cadavru mic, tot un câine mic pe o costişă, aici”, spune administratorul.

Întrebat dacă este normal ca în adăpostul de câini să stea cadavrele alături de animale, Chirobocea a răspuns: ”Păi nu s-a văzut”.

De asemenea, întrebat de ce mor animalele în centru, administratorul a explicat: ”A murit de moarte, de soare ca doar nu l-am omorât eu.(…) Se mănâncă între ei. (…) Câinii mor, dom-le. Hai să vă spun ceva: noi adunăm câinii care sunt nehrăniţi, care sunt bolnavi. Moare în maşină, când îl aduce, d-apoi aici!”

Chirobocea mai spune că din adăpostul pe care îl conduce au fost adoptaţi peste 50 de câin, însă cei care îi iau spre adopţie îi lasă apoi pe stradă.

”Vine, îi ia şi le dă drumul din nou pe drum”, susţine Chirobocea.

Firma privată care operează adăpostul pentru câini de la Câmpina are contract cu Primăria de trei ani. Adăpostul primeşte lunar 9.000 de lei de la Primărie, conform declaraţiei administratorului centrului. La controlul de săptămâna aceasta în adăpost au fost găsite 74 de animale.

Viceprimarul municipiului Câmpina, Adrian Piţigoi, susţine că până acum nu au fost reclamaţii cu privire la activitatea adăpostului şi că la ultimul control, făcut în urmă cu trei săptămâni, ”totul era ok”.

”Ultimul control s-a făcut de către Poliţia Locală  acum trei săptămâni, la câteva zile de la ultimul control al DSV-ului care la rândul său a făcut un control acolo şi totul era ok din punct de vedere al gestionării câinilor comunitari. Au dat câteva măsuri de corecţie, la fel am dispus şi noi câteva măsuri administrative, însă lucrurile erau în limitele normale, fapt pentru care adăpostul a funcţionat până alaltăieri când am înţeles că a fost un nou control, situaţia s-a degradat iar acum este suspendată activitatea”, a declarat Piţigoi jurnaliştilor.

El a explicat că animalele aflate în adăpost sunt hrănite şi primesc asistenţă medicală, dar în adăpost nu mai sunt aduse alte animale.

Viceprimarul susţine că a dispus ”un set de măsuri şi un termen” şi nu are nimic împotrivă ca activitatea adăpostuloui să continue, el spunând că Primăria nu a fost niciodată sesizată de către DSVSA Prahova cu privire la nereguli în centrul canin.

”După ce termenul expiră mergem, evaluăm, dacă lucrurile sunt în regulă atât din punct de vedere administrativ şi din punct de vedere al DSV activitatea considerăm că poate continua, iar controalele vor fi din nou bilunare cum au fost şi până acum şi să sperăm că a fost doar un accident. Vreau să menţionez, după trei ani de colaborare este prima reclamaţie scrisă care am avut-o la adresa primăriei vizavi de acest adăpost. DSV-ul niciodată nu ne-a transmis vreo adresă prin care noi ar trebui să intervenim că lucrurile nu ar fi normale, în acest adăpost, deci este prima problemă apărută după trei ani de zile, să sperăm că a fost un accident, ceea ce ne şi dorim”, a mai spus Adrian Piţigoi.

O fundaţie care apără drepturile animalelor a făcut publice mai multe filme care arată starea jalnică a animalelor ţinute în adăpostul de la Câmpina.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.