Actriţa Ileana Stana-Ionescu, cunoscută pentru rolurile sale din „Păcală” (1974), „Dumbrava minunată” (1980) şi „Alo! Aterizează străbunica” (1981), va primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei „în semn de mulţumire pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc”, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ileana Stana-Ionescu s-a născut în 1936, la Brad, judeţul Hunedoara. A fost deputat de Bucureşti în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italienilor din România.

A debutat ca actriţă în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, în rolul lui Agnes din „Şcoala femeilor” de Moliere. A jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ şi la Teatrul Naţional Bucureşti.

De asemenea, a jucat în filme precum „Păcală” (1974), „Tufă de Veneţia” (1977), „Eu, tu şi.... Ovidiu” (1978), „Dumbrava minunată” (1980), „Alo! Aterizează străbunica” (1981) şi „Cuibul de viespi” (1986).

Ileana Stana-Ionescu a primit, printre altele, placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, premiul de Excelenţă al galei UNITER, trofeul „Dyonisos” pentru „O batistă în Dunăre” de D. R. Popescu, regia Ion Cojar, premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul „Aici nu mai locuieşte nimeni”, regia Malvina Urşianu, premiul de itnerpretare feminină pentru rolul Coana Safta – „Anton Pann” de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, precum şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, pentru „prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu ocazia celebrării unui veac de film românesc”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.