Activistul de mediu Alex Găvan avertizează că arborii din jurul Bucureştiului dispar cât ai clipi din ochi, anunţând că, de curând, în Corbeanca, o suprafaţă pe care o califică drept ”imensă comparativ cu dimensiunile deja extrem de reduse ale pădurilor din această zonă” a fost tăiată la ras, chiar în mijlocul comunităţii, lângă case. Găvan pledează din nou pentru necesitatea unei Centuri Verzi a Capitalei. Două deputate USR, Oana Cambera şi Diana Buzoianu, anunţă, după ce au văzut zona în care arborii au fost tăiaţi, că intenţionează să modifice legislaţia pentru a proteja pădurile periurbane,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Arborii din jurul Bucureştiului dispar cât ai clipi din ochi. De curând, în Corbeanca, o suprafaţă imensă comparativ cu dimensiunile deja extrem de reduse ale pădurilor din această zonă a fost tăiată la ras, chiar în mijlocul comunităţii, lângă case. Nici măcar arborii care învecinau drumul asfaltat şi care serveau ca o perdea de protecţie a acestuia nu au fost cruţaţi. Iar exemplul acesta este multiplicat zilnic în zeci de locuri din apropierea capitalei. Valoarea socială a acestor păduri este infinit mai mare decât tăierea lor pentru profit. Realitatea de necontestat din teren ne arată că, în extrem de multe cazuri, modul cum sunt alcătuite amenajamentele silvice are la bază maximizarea  acestui profit, cu orice preţ. Pădurea este privită de către cei ce sunt responsabili pentru administrarea ei doar prin prisma valorii lemnului tăiat. Pentru aceştia, pădurea este doar o marfă pentru care noi toţi plătim scump cu sănătatea şi viaţa noastră.”, a declarat activistul mediu pentru News.ro.
 
El aminteşte că, în acelaşi timp, aproape 30 000 de români mor anual din cauza poluării, iar tăierea pădurilor urbane şi periurbane contribuie la asta.
”Oficial, românii sunt cei mai afectaţi europeni prin costurile sociale produse de efectul poluării aerului asupra sănătăţii, iar Bucureştiul este orașul european cu cele mai mari astfel de costuri.  Nu mai este timp ce pierdut. Dreptul nostru la viaţă, garantat prin constituţie, are nevoie să fie şi asigurat prin măsuri şi acţiuni concrete.  Toate aceste păduri trebuie strict protejate, nu strict tăiate, iar suprafaţa lor trebuie mărită de la an de an, nu restrânsă, cum se întâmplă chiar acum. Înfăptuirea Centurii Verzi a Bucureştiului are nevoie sa fie prevăzută prin lege.”, susţine activisul de mediu.
Deputatele USR Oana Cambera şi Diana Buzoianu au fost la Corbeanca şi au văzut pădurea distrusă,, iar în urma întâlnirii cu Alex Găvan au anunţat intenţia de a modifica legislaţia care protejează pădurile din jurul oraşelor..
„​​Nu-i aşa că nici nu îţi mai aduci aminte când ai simţit miros de aer proaspăt? Te întrebi îngrijorat cum arată plămânii tăi şi ai copiilor tăi? Ceea ce este însă cu adevărat trist este că avem deja o fabrică imensă de oxigen lângă Bucureşti. În loc să ne dăm peste cap să o protejăm şi să o extindem, privim cum este tăiată legal, copac cu copac, zi după zi”. Aşa începea Manifestul pentru protejarea pădurilor periurbane de lângă marile aglomerări urbane, inclusiv Bucureşti, lansat în primăvară şi semnat de parlamentari USR şi reprezentanţi ai ONG-urilor. Acum mergem mai departe. Vom modifica legislaţia pentru a proteja pădurile periurbane, demers în care îi vom include alături de noi pe toţi cei care luptă de ani de zile pentru dreptul nostru la un aer curat”, promit cei doi parlamentari.
Ele au precizat că întâlnirea cu Alex Găvan a avut scopul de a corela aceste eforturi cu Centura Verde Bucureşti-Ilfov, ”un proiect esenţial pentru o capitală verde, care îşi protejează locuitorii”.
 
Oana Cambera şi Diana Buzoianu consideră că ”pădurile de lângă Bucureşti suferă zi de zi, fiind tăiate într-un ritm care ne va aduce în situaţia de a nu mai avea ce să protejăm dacă nu ne unim cu toţii acum eforturile pentru a opri dispariţia lor”.
”Zilele acestea a fost tăiată o nouă parcelă de pădure chiar din mijlocul comunităţii Corbeanca, în scopul exploatării lemnoase. Şi astfel de situaţii se întâmplă peste tot în zona metropolitană. Aceste păduri, vecine cu marile aglomerări urbane, unde poluarea aerului este alarmantă, sunt utilizate în multe alte regiuni ale Europei pentru a crea o barieră verde. Să ne uităm la alte capitale, unde nu doar că se protejează, dar se plantează pentru a se crea perdele forestiere: Madridul construieşte un zid verde în jurul oraşului, o pădure urbană de 75 de kilometri, cu aproape o jumătate de milion de copaci noi. Este timpul să acţionăm şi noi pentru a ne proteja sănătatea!”, conchid cei dou deputaţi USR într-o postare pe Facebook.
În urmă cu un an, Alex Găvan, activist de mediu şi alpinist, acuza că angajaţi ai Primăriei Corbeanca descarcă ilegal deşeuri pe câmpul din apropierea localităţii, prezentând imagini şi dialogul pe care l-a purtat cu aceştia. Ca urmare a acestui incident, el a adresat mesaje preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, ministrului Mediului Mircea Fechet şi prefectului de Ilfov Tudorel Zamfir cerându-le să intervină pentru combaterea poluării provocate atât prin depozitarea ilegală a deşeurilor, dar şi prin arderea acestora, tărierea pădurii, invocând din nou necesitatea realizării unei centuri verzi a Capitalei.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.