Mai mulţi activişti de la Greenpeace au desfăşurat, joi, în centrul Sibiului, un banner cu mesajul "Broken Climate, Broken Future", pentru a atrage atenţia liderilor europeni prezenţi la summit asupra schimbărilor climatice. O altă acţiune a fost organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pentru ca liderii UE să afle că "România şi Republica Moldova au un destin comun şi aşa cum România este parte a Europei, aşa este şi Moldova răsăriteană, iar singura şansă de integrare europeană a Republicii Moldova este Reunirea".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Greenpeace, activişti ai organizaţiei şi studenţi din mai multe ţări europene au afişat, în Piaţa Unirii din Sibiu, în timp ce coloanele oficiale treceau pe lângă ei, un banner uriaş cu mesajul: "Broken Climate, Broken Future".

"Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa stagnează, iar oamenii de ştiinţă avertizează că avem mai puţin de 12 ani pentru a limita creşterea temperaturii medii globale până la 1,5 °C. Dacă depăşim acest prag, efectele vor fi iremediabile şi dezastruoase. Prin urmare, activiştii Greenpeace au cerut liderilor europeni să prioritizeze acţiuni imediate pentru protejarea climei, în conformitate cu acordul climatic de la Paris", susţin reprezentanţii Greenpeace.

Ei menţionează că mai multe guverne, printre care cele din Franţa, Spania, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Portugalia şi Luxemburg, doresc ca UE să îşi majoreze obiectivele climatice pentru 2030 şi să atingă zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. România, alături de Germania, Polonia, Cehia şi Bulgaria, se opune unei revizuiri a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă obiectivele actuale nu sunt revizuite urgent, rezultatul va fi o creştere a temperaturii medii globale cu peste 3°C.

"În România, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră sunt termocentralele pe cărbune. Deşi Comisia Europeană doreşte o decarbonizare totală, Romania are în plan să construiască noi unităţi pe cărbune. În plus permite funcţionarea termocentralelor care nu respectă normele de mediu europene, sprijinind acest sector foarte poluant pentru planetă şi sănătatea oamenilor. Cerem Guvernului României un angajament serios pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, mai ales în contextul în care România are un potenţial generos de a produce energie din surse curate, regenerabile", spune Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Pentru a limita efectele schimbărilor climatice, Greenpeace solicită UE să realizeze o decarbonizare totală până în 2040 şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% până în 2030.

O altă acţiune pentru a atrage atenţia liderilor europeni aflaţi la Sibiu a avut loc în faţa Primăriei Vechi, unde reprezentanţi ai Platformei Unioniste Acţiunea 2012 şi ai altor organizaţii de pe ambele maluri ale Prutului au afişat mesaje precum "Romania and Moldova, better together", "EU integration throught Reunification", "We are from Romania, we are from Moldova, we are Romanians" şi "Basarabia e România" în toate limbile statelor Uniunii Europene.

"Vrem ca liderii Uniunii Europene să afle că România şi Republica Moldova au un destin comun şi aşa cum România este parte a Europei, aşa este şi Moldova răsăriteană, iar singura şansă de integrare europeană a Republicii Moldova este Reunirea", a precizat Ştefan Lupu, preşedintele Acţiunii 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.