Un accelerator liniar pentru radioterapie de ultimă generaţie a fost ianugurat, vineri, la Spitalul Judeţean Galaţi, după o investiţie de peste 2,3 milioane de dolari. La inaugurare a participat şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Aparatul va trata 60 de pacienţi zilnic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost prezent la inaugurarea celui de-al doilea accelerator din centrul de radioterapie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi. Noul accelerator liniar este un aparat de radioterapie de ultimă generaţie, care permite tratamentul modern de înaltă precizie al tumorilor maligne”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că acceleratorul va fi folosit pentru tratarea a aproximativ 60 de pacienţi oncologici zilnic.  

Valoarea acceleratorului liniar şi a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalare este de 2,3 milioane de dolari.  

Echipamentele specifice de radioterapie, în număr de 15, au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale pentru 11 locaţii din întreaga ţară.  

”Galaţi devine astfel, de astăzi, un centru medical oncologic important, cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi singurul din această zonă a ţării. Primul accelerator, cumpărat prin acelaşi program al Ministerului Sănătăţii, a tratat, din decembrie 2019 până în prezent, peste 2200 de pacienti”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.   

Programul Ministerului Sănătăţii, implementat în perioada 2018-2022 urmăreşte atingerea mediei europene de 3.5 acceleratoare la 1 milion de locuitori, iar, potrivit instituţiei, în ultima perioadă s-au făcut progrese importante în acest sens dublându-se numărul acestor echipamente la nivel naţional (de la 1.4 la 3 acceleratoare la 1 milion de locuitori). 

De asemenea, la nivelul Spitalului Judeţean care are o maternitate de nivel III, au fost livrate nouă incubatoare de către Ministerul Sănătăţii în cadrul Programului naţional care a permis achiziţionarea şi dotarea în acest an cu 190 de incubatoare a maternităţilor şi secţiilor de neonatologie din întreaga ţară. 

”Asigurarea accesului pacienţilor la servicii oncologice, precum şi accesul mai bun al copiilor prematuri la îngrijire medicală sunt două dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii care va continua investiţiile în aceste sectoare”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.