Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, marţi, contractul pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova, valoarea acestuia fiind de peste 25 de milioane de lei. Rafila a precizat că proiectarea unităţii medicale este programată să dureze un an, iar apoi va fi lansată licitaţia pentru construcţia spitalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rafila a declarat într-o conferinţă de presă, că este cel de-al treilea contract pentru spitalele regionale pe care îl semnează de când este ministru. 
“Licitaţia a fost finalizată la sfârşitul lunii octombrie, iar conform prevederilor legale contractul poate fi semnat după o perioadă de zece zile dacă nu există contestaţii sau alte acte administrative împotriva adjudecării acestei licitaţii. Termenul de zece zile s-a scurs ieri şi astăzi trecem la semnarea acestui contract deosebit de important. El are o durată de 12 luni pentru execuţie. Este cel de-al treilea contract pe care îl semnăm în această perioadă de un an de când am preluat portofoliul ministerului Sănătăţii pentru cele trei spitale regionale. Primul spital pentru care a fost semnat acest acord de proiectare a fost Spitalul din Iaşi, ulterior Spitalul Regional din Cluj şi acum Craiova. Termenele de finalizare sunt de un an de la data semnării acestor contracte şi sunt convins că vor fi respectate şi o să încercăm chiar printr-o procedură accelerată dacă va fi posibil să demarăm licitaţia pentru construcţia efectivă a acestor spitale”, a precizat Rafila. 
Ministrul a prezentat detalii referitoare la modul în care va arăta Spitalul Regional Craiova. 
“Un spital cu şapte niveluri, cinci etaje plus parter, plus subsol, cu amprentă de 32.800 de metri pătraţi, suprafaţa desfăşurată 165.000 de metri pătraţi, are în afară de diverse spaţii pentru asistenţă medicală şi unitate de primire urgenţe, are aproape 5.000 de metri pătraţi pentru spaţii de învăţământ. Valoarea acestui contract de proiectare fără TVA – 25,7 milioane de lei cu TVA peste 30 de milioane. Durata contractului – 12 luni proiectare, după care 60 de luni de suport tehnic pentru timpul construcţiei efective şi încă 60 de luni perioada de garanţie. Se estimează că aceste lucrări de construire vor dura maxim 48 de luni şi spitalul regional va fi funcţional la finalul anului 2027. Valoarea estimată iniţială este de circa 600 de milioane de euro. Totalul paturilor 807 plus 60 de paturi de urgenţă, bloc operator cu 19 săli de operaţie, oncologie de zi, 52 de cabinete pentru medicina ambulatorie de specialitate şi 23 de unităţi de imagistică medicală”, a explicat Rafila. 
El a vorbit şi despre stadiul în care se află celelalte spitale regionale. 
“În ceea ce priveşte spitalul din Iaşi contractul de proiectare a fost semnat în luna decembrie a anului 2021. Sperăm că proiectarea se va finaliza în luna martie anul viitor. Pentru Cluj, al doilea contract, în aprilie a fost semnat contractul, finalizare în mai 2023. Iar pentru acesta sperăm că în noiembrie 2023 să putem să începem, eu sper să putem începe chiar înainte de finalizarea proiectului, licitaţia pentru construcţie. E importantă viteza încât să ne încadrăm într-un termen rezonabil încât aceste spitale să poată să fie puse în funcţiune cât mai rapid”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.