Reprezentanţii Sindicatului CulturMedia transmit, într-un manifest, că sunt obligaţi ca de Ziua Muzeelor, la 18 mai, să "comemoreze" 20 de ani de degradare a mediului de muncă, subfinanţare, tratament discriminatoriu, umilinţe în loc de un eveniment de sărbătoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe 18 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor. În jurul acestei date, publicul din Europa este invitat la Noaptea Europeană a Muzeelor ce se desfăşoară, la nivel internaţional, în 2024, sub deviza „Muzeele, Sustenabilitatea şi Starea de bine". Ar fi trebuit să fie un eveniment generos, organizat la nivel naţional, o sărbătoare a muzeelor şi a oamenilor ce slujesc acest domeniu şi un moment aniversar de referinţă - 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România! Din păcate, suntem obligaţi, având în vedere tratamentul umilitor şi discriminatoriu la care suntem supuşi, să oferim guvernanţilor un eveniment memorabil - la fel de "aniversar" - "Noapte în Muzeele din România" prin care, de fapt, noi, lucrătorii din domeniul protecţie patrimoniului cultural, comemorăm: 20 de ani de degradare continuă a mediului de muncă în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional; 20 de ani de subfinanţare cronică a instituţiilor cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional; 20 de ani de tratament discriminatoriu între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci", se arată în manifestul sindicaliştilor CulturMedia. 

De altfel, ei denunţă: "20 de ani de umilinţe şi ignorare a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional; 20 de ani de politici culturale şi salariale inadecvate; 20 de ani de mizerie la care sunt condamnaţi lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului; 20 de ani de condamnare la extincţie prematură a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu pensii de mizerie; 20 de ani de depopulare şi deprofesionalizare dramatică a domeniului, având în vedere lipsa de perspective şi "politizarea" modalităţii prin care se realizează adesea recrutarea de personal, în numele şi în slujba unei descentralizări ce a aservit total instituţiile de cultură baronilor locali". 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În plus, profesioniştii din muzee acuză că de "20 de ani de există presiune birocratică inutilă şi de natură să blocheze posibilităţile de performanţă a instituţiilor culturale; sunt ignorate discriminatoriu nevoile domeniului cultural şi a profesioniştilor ce slujesc domeniul, redus, în viziunea majorităţii decidenţilor doar la instituţiile de spectacol; promovarea în spaţiul public a unor non valori culturale; devalizarea şi degradarea continuă a patrimoniului cultural prin neputinţa de a se adopta un Cod al Patrimoniului şi o Lege a Managementului în Instituţiile de Cultură, cu specificaţii clare pentru domeniul patrimoniului cultural; legiferarea fără consultarea profesioniştilor din domeniu, fără identificarea problemelor de jos în sus şi fără cunoaşterea nevoilor reale ale întregului domeniu; confiscarea rezultatelor muncii specialiştilor din domeniu doar în scop propagandistic, confiscare urmată de o absolută amnezie când se discută problemele reale ale domeniului; lipsa unor planuri reale de situaţie de urgenţă, mai ales în actualul context, pentru protecţia patrimoniului cultural; inexistenţa unor depozite regionale de urgenţă pentru evacuarea patrimoniului cultural în cazul unor dezastre". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.