Banca centrală a Rusiei va avea nevoie de două până la trei luni pentru a se asigura că inflaţia este în scădere constantă înainte de a lua orice decizie privind reducerea ratei dobânzii, a declarat duminică guvernatorul instituţiei, Elvira Nabiullina, pentru RBC, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca centrală şi-a majorat rata dobânzii cheie cu 1 punct procentual, la 16%, la începutul lunii decembrie, mărind-o pentru a cincea şedinţă consecutivă, ca răspuns la inflaţia persistentă, şi a sugerat că ciclul său de înăsprire aproape sa încheiat.

Nabiullina a spus că nu este încă clar când va începe exact să reducă ratele.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Trebuie cu adevărat să ne asigurăm că inflaţia este în scădere constantă, că aceştia nu sunt factori unici care pot afecta rata de creştere a preţurilor într-o anumită lună”, a spus ea.

Nabiullina a arătat că banca ţine cont de o gamă largă de indicatori, dar în primul rând de cei care ”caracterizează stabilitatea inflaţiei”.

”Acest lucru va dura două sau trei luni sau mai mult – depinde de cât de mult scade gama largă de indicatori care caracterizează inflaţia durabilă”, a spus ea.

Banca se va reuni pentru a-şi stabili dobânda de referinţă pe 16 februarie.

Guvernatorul a mai spus că banca ar fi trebuit să înceapă înăsprirea politicii monetare mai devreme decât în iulie, când a început ciclul de majorare a ratelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.