Peste 260 de spectacole, decoruri faraonice şi costume extravagante: Metropolitan Opera şi-a luat rămas bun săptămâna aceasta de la "Aida", o ilustrare a transformării în care este angajată prestigioasa instituţie din New York, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această producţie, jucată pentru prima dată la Met în 1988, a fost mult timp apreciată pentru interpretarea fidelă a operei lui Verdi, înfăţişând iubirea prinţesei etiopiene captive Aida şi a generalului egiptean Radames.

Montată de britanica Sonja Frisell, cu decoruri realizate de italianul Gianni Quaranta, această producţie este renumită pentru "marşul triumfal", cea mai cunoscută arie din "Aida" - un tur de forţă teatral de 15 minute, cu cai adevăraţi, grupuri de dansatori şi multe procesiuni. 

O scenă care a încântat încă o dată publicul adunat pentru ultima dată joi în această sală maiestuoasă, cucerită de interpretarea sopranei Leah Crocetto şi a tenorului Jorge de Leon.

"Aida" va reveni la Met în sezonul 2024-2025, dar într-o punere în scenă complet revizuită de americanul Michael Mayer, cu decoruri de catacombe şi efecte de iluminare inovatoare. Soprana afro-americană Angel Blue va juca rolul Aidei.

"Va fi foarte interesant să prezint o nouă punere în scenă", a spus Peter Gelb, directorul Metropolitan Opera, care caută să-şi întinerească publicul fără a-i pierde pe spectatorii obişnuiţi mai conservatori.

"Aida" a fost prezentată pentru prima dată de compozitorul italian Giuseppe Verdi în 1871, într-o perioadă în care Europa era fascinată de Egipt după săpături arheologice majore.

Scenograful Gianni Quaranta, premiat la premiile Oscar, a dorit să restaureze un "aspect monumental" dar şi o anumită "formă de decadenţă".

"Civilizaţia antică dispărea, de parcă ar fi fost îngropată de nisipul deşertului pentru a fi redescoperită abia secole mai târziu", a descris el pentru AFP.

Paleta spectacolului include multe nuanţe aurii, evocând această lume grandioasă, dar apusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.